Skip to main content

“Sevlija” nova pjesma Bože Vreće

Pjesmu Sevlija po perzijskom prevodu značenja imena “Žena Čempres” sam napisao i uglazbio tako da retrospekcijski odgovara stoljetnoj baladi i romansi izmedju dvoje Shams(mene) i Sevlije( Nina) koji se vole od ranog djetinjstva.

Koliko ugljikohidrata jesti dnevno ako želite smršaviti

Zavjetuju se i obećaju jedno drugom simbolično sa bijelim koncem koji ona nosi sve do ugovorene udadbe (udaje) od strane njenih roditelja za imućnog Ajsin bega koji dolazi po nju u Šeher Saraj.

Sevlija od tuge umire i time tragedija postaje mit o neprebolnoj ljubavi.

sevlija
Sevlija - Božo Vrećo ft. Miroslav Tadić (V1DEO)

Aranžmanski moj logičan izbor je bio nenadmašni i plemeniti prijatelj i muzičar artist koji me uvijek nadahnjuje da budem još bolja i sadržajnija verzija sebe, divni Miroslav Tadić i njegovi “prsti od pamuka” koji ispredaju priču u perfektnoj simbiozi sa mojim pojanjem. Minimalistično i vrlo nježno, arhetipski i u scenama skoro bez treptaja, vrlo smireno i bez naglosti u pokretu, sve je poput sna i prividjenja. Scene u kojima ona zamišlja i naše vjenčanje onog trenutka kad se udaje za nevoljenog, scene kraj Sebilja gdje zamišlja da je odvodim daleko i da meni pruža ruke da je spasim i scene gdje mene vidi u zrcalu (ogledalu) dok drugi je zove svojom.

Ta čežnja kulminira njenom tragičnom smrću na kraju, gdje ne znamo što je učinila prekrivajući svoje lice crnilom, to jeste simbolika antičke tragedije i karasevdaha i žrtvenog odlaska sa ovog svijeta. Zahvaljujem se Bošnjačkom institutu i direktorici Amini Rizvanbegović te Vakufskoj direkciji Gazi- Husrev begovog hammama na iskazanom poštovanju i uzvišenom prostoru za moju umjetnost koja reprezentira našu zemlju na najbolji i autentičan način, Inat kući na prijateljstvu i otvorenim vratima za sve moje projekte i vizije, Isfahan galeriji i gosp.Parvizu Mohammadiju na iznimnoj ljubavi i poštovanju prema mojoj umjetnosti, Zlatarni Sofić na kontinuiranoj suradnji i ljubavi prema svemu što jesam i stvaram te svima koji su me taj dan zagrlili gradom i poželjeli mi sreću.

sevlija
Sevlija - Božo Vrećo ft. Miroslav Tadić (V1DEO)

Akteri u cijeloj priči su dvoje prekrasnih ljudi koje iznimno volim i cijenim i koji mene toliko vole . Dvoje lijepih i talentiranih, Nina Tanović “moja Audrey Hepburn” i ta vizija Bosansko-Hercegovačke žene koju sam upravo tako zamišljao u spotu, stamena jaka, mudra i istrajna, a istovremeno tako čedna, krhka, tiha, mila i poput bijele leptirice. Meho Čavčić kao bogati Ajsin beg čija ljepota i mladost su bila takva divna apstrakcija i pogled u koji se odmah zaljubite.

Hvala mom Indiru Merdanoviću na prijateljstvu i danu magičnog snimanja i dragoj Almi Kadić na make up profesionalnosti. Molim vas zanemarite par scena u kojima nismo mogli sakriti svaki detalj modernizacije vremena u kome živimo, fokusirajte se na bitno, na pjesmu i na priču, na tugu koju ona nosi i na poj ranjene duše koju svi prepoznajemo kao dio sebe i onu duboku svoju.

Hvala vam svima što ste uvijek dijelom mene,moja inspiracija, moj podstrek i moja snaga i ljubav. “Sevlija slobodna si, sad oslobodi i druge…”

Režija: Božo Vrećo

Produkcija i montaža: Indir Merdanović / Božo Vrećo www.instagram.com/bozovreco/

Snimatelj: Indir Merdanović www.instagram.com/indirphotography

Mix & Mastering: Uroš Milkić /Posvećeno mojoj neni Hamdaginici/

S’ ljubavlju Vaš Božo Vrećo

Tekst – Sevlija

I zveče dukati i ječe nemiri tu u meni,

jer tebe sada drugi ženi,

kandilji pale se i suze kriju se tu pred svima,

jer tebe sada drugi ima.

Ref:

Bože Stvoritelju,

ispuni mi želju da je još jednom,

ugledam čednom kraj Sebilja,

Bože Stvoritelju,

ispuni mi želju da je još jednom,

pozovem imenom Sevlija,

moja Sevlija.

I šute nanule,

za riječi panule,

tu u meni,

jer tebe sada drugi ženi,

ezani čuju se sahani kuju se,

tu pred svima,

saginješ glavu jer on te ima.

Ref:

Bože Stvoritelju,

ispuni mi želju da je još jednom,

ugledam čednom kraj Sebilja,

Bože Stvoritelju,

ispuni mi želju da je još jednom,

pozovem imenom Sevlija,

moja Sevlija.