Skip to main content

Duo Dženana i Dženana osvojile su Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju.

Sopranistica Dženana Huseinagić i pijanistica Dženana Šehanović – Sarajlić nakon promocije albuma prvijenca “Sevdah i Klasika“ nastavljaju oduševljavati svojim nesvakidašnjim izborom interpretiranja tradicionalne i moderne muzike, kao i njihovog specifičnog kombiniranja.

Čaj od hibiskusa i njegove zdravstvene prednosti

Ove mlade dame, u prethodnom periodu, pripremile su još jedan album, koji će biti uskoro objavljen, a za najavni singl odabrale su jednu posebnu pjesmu.

Pjesma „S one strane Plive“, jedna je od najljepših bosanskohercegovačkih sevdalinki.

Čežnjivu pjesmu koja melodijske korjene vuče iz Turske, pjevali su mnogi izvođači sevdaha.

Stihovi pjesme nastali su u Bosni, u okolini Jajca, pa je otuda pjevana i verzija “S one strane Jajca”.

Duo Dženana & Dženana, koji donosi svježinu u tradicionalno te povezuje klasiku i tradiciju i ovog puta pripremile su iznenađenje za svoju publiku.

Naime, na njihovu radost i oduševljenje, bosasnko-hercegovačka diva sevdaha Hanka Paldum,  snimila je duet s njima, upravo za ovu pjesmu, „S one strane Plive“.

dženana
Dženana & Dženana snimile duet sa Hankom Paldum! (V1DEO)

Kako je došlo do ove saradnje ispričala nam je pijanistica:

„Iznimna mi je čast i zadovoljstvo najaviti naš spot za pjesmu „Sa one strane Plive“ koju smo izvele i snimile sa našom divom sevdaha gospođom Hankom Paldum. Bilo je zahtjevno napisati aranžman za klavir, obzirom na različitosti u glasovima i intonaciji, ali na kraju se sve lijepo posložilo, i izvedeno je na najljepši mogući način. Prije svega želim da se zahvalim našoj izdavačkoj kući Hayat production na velikoj podršci ali i našem producentu gospodinu Arelu Česljaru što je prepoznao važnost ovog projekta, i bio nam tokom protekle dvije godine na raspolaganju za saradnju. Sevdalinka „S one strane Plive“ je sevdalinka za sve Bosance i Hercegovce, ali mogu slobodno reći i za sve Balkance.

Pjesma govori o ljubavi prema domovini, a simbolično izlazi za Dan nezavisnosti naše drage i lijepe Bosne i Hercegovine. Drago mi je da smo u prilici djelić naše ljubavi prema Bosni podjeliti i sa našom publikom na ovako lijep i dostojanstven način. – rekla je Dženana Šehanović-Sarajlić.

dženana
Dženana & Dženana snimile duet sa Hankom Paldum! (V1DEO)

Sopranistica je dodala:

„Izuzetno mi je drago sto smo kolegica Dženana Šehanović Sarajlić i ja imale priliku snimiti sevdalinku koju vole i znaju sve nacije i generacije, sa našom divom sevdaha Hankom Paldum. Sretne smo i što je baš Hayat production izdao ovu pjesmu koja je snimljena u najboljem studiju na svijetu uz pomoć i podršku naših prijatelja i kolega Arela Česljara i Mehe Radoovića. Nadamo se da će se slušaocima svijeti spoj Dzenana i Hanke, klasike i sevdaha i da će uživati u slušanju kao sto smo mi uživali u snimanju“, izjavila je Dženana Huseinagić.

Na pitanje kako je došlo do saradnje Hanka Paldum je rekla:

„ Zapazila sam ove djevojke i veoma mi se svidjelo kako rade. Željela sam na neki način da im dam podršku. Drago mi je što su me pozvale da gostujem na njihovom albumu sa ovom najavnom pjesmom „S one strane Plive“ . Ta pjesma je uvrštena među najljepše bh. sevdalinke.

Jedne prilike dok sam bila na sastanku u Hayat produkciji, zatekla sam djevojke u muzičkom studiju Hayat produkcije kako snimaju. Dok sam ih slušala kako izvode pjesme, direktor Ahmed Švrakić, rekao je „Hanko hajde da snimite zajedno jednu sevdalinku.“

Nakon toga, jedna od Dženana me kontaktirala. Rado sam prihvatila poziv. U dogovoru sa izvršnim producentom Arelom Češljarom, odabrali smo pjesmu koju snimamo i evo nas ovdje sa spotom i pjesmom. Veoma lagano, jednostavno, lijepo baš kao što su i njih dvije. Želim im puno sreće“ rekla je Hanka Paldum.