Skip to main content

Dani evropskog naslijeđa – Okrugli sto  povodom obilježavanja desetogodišnjice od smrti sazlije dr. Hašima Muharemovića, danas je u Bosanskom centru u Tuzli okupio značajne članove akademske zajednice, historičare, muzikologe i djelatnike u oblasti kulture koji su govorili i liku i djelu umjetnika, muzičara sazlije i pjevača koji je ostavio dubok trag u očuvanju tradicije saza i sevdalinke.

Okrugli sto u organizaciji BKC-a TK dio je višednevne manifestacije Dani evropskog naslijeđa koje organizuje Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, zajedno sam osam institucija kulture iz Tuzlanskog kantona.

Ljeto u Tuzlanskom Kantonu: 10 destinacija za posjetiti

Dani evropskog naslijeđa – U uvodnom dijelu programa goste su pozdravili u ime domaćina Benjamin Bajrektarević – BKC TK i Amela Mehmedović, pomoćnica ministra za kulturu u Vladi Tuzlanskog kantona.

dani evropskog naslijeđa
Dani evropskog naslijeđa '22: BKC TK organizovao okrugli sto o značaju dr. Hašima Muharemovića

Specifičnosti bosanskog saza, te prikaz saza i sevdalinke kroz historiju predstavili su prof.dr. Jasmina Talam sa Muzičke akademija Univerziteta u Sarajevu, dr. Enes Kujundžić i prof.dr. Mirsad Kunić sa Univerziteta u Tuzli.

Dani evropskog naslijeđa – Kroz svoja lična iskustva o doprinosu dr. Hašima Muharemovića razvoju kulture, umjetnosti i čuvanju tradicije sevdalinke na području Srebrenika, govorili su prof.dr. Edin Mutapčić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Razim Slanjankić iz BZK Preporod Srebrenik, dok je na temu izvorne muzike u sjeveroistočnoj Bosni govorio mr. sc. Rusmir Djedović iz Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-histiorijskog naslijeđa TK.

dani evropskog naslijeđa
Dani evropskog naslijeđa '22: BKC TK organizovao okrugli sto o značaju dr. Hašima Muharemovića

Jusuf Brkić sazlija i učenik dr. Hašima Muharemovića, posebno emotivno je govorio o svom procesu učenja sviranja saza i značaja da se način sviranja koji je naučio trajno sačuva kroz stručne zapise koji bi ostali u naslijeđe novim generacijama sazlija, koje već sada i on obučava kroz svoju školu saza.

Veliki broj učesnika i prisutnih na ovom događaju imao je priliku pogledati i video prilog Erde Redžepagić, novinarke RTV TK, koja je sumirala učešća velikana saza u programima ove TV kuće, koja u arhivi čuva više 300 njegovih izvedbi.

dani evropskog naslijeđa
Dani evropskog naslijeđa '22: BKC TK organizovao okrugli sto o značaju dr. Hašima Muharemovića

Prisutni su od Zanina Berbića, kustosa etnomuzikologa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, mogli i uživo čuti spoj saza i sevdalinke.

Događju su prisustvovali i članovi porodice dr. Hašima Muharemovića.