Skip to main content

Festival harmonike u Tuzli 02.novembra

Festival harmonike – Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” ove godine po 13. put se održava u Tuzli od 2. do 4. novembra 2021 godine. U okviru ovoga festivala po treći put se (prvoga dana 2.novembra) održava i takmičenje – Međunarodni festival harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana” u BKC Tuzla. Tim povodom razgovarali smo sa direktorom ovoga takmičenja prof. Dejanom Milkunićem o tome šta nam ovogodišnji festival donosi …

Koliko često treba vježbati ?

Sevdah.TV: Ove godine po treći put održava se takmičenje harmonikaša u okviru Festivala sevdalinke. Pošto ste se trudili da sa ovim takmičenjem iz godine u godinu pomjerate standarde, šta nam to novog donosi ovaj put?

Dejan Milkunić: Prvo želim da vam se zahvalim na medijskoj podršci koju pružate u realizaciji naših aktivnosti. Ove godine želim da kažem da pored ove nemile situacije u kojoj smo se svi našli (pandemija korona virusa prim.aut.) mi smo i prošle i ove godine veoma ponosni na samu organizaciju i broj kvalitetnih takmičara koji nam dolazi na takmičenje. Mi smo i ove godine pripremili vrijedne nagrade za naše takmičare kao i live strem kompletnog takmičenja, a jedna od najznačajnih novina je da je Glavno medijsko pokroviteljstvo ove godine preuzela BHRT-a, što itekako daje još veći značaj i potvrdu da je ovo državni projekat kao i samo takmičenje.

dejan mikunić - idejni tvorac i organizator festivala harmonikaša
Prof. Dejan Mikunić – Idejni tvorac i organizator Festivala harmonikaša

Sevdah.TV: Svako godine na ovom takmičenju o nagradama odlučuje jako stručan i kompetentan žiri. Ko su njegovi članovi ove godine?

Dejan Milkunić: Tako je, tako da su sa nama i ove godine veoma priznati i dokazani umjetnici na harmonici pored predsjednika žirija gosp.Gorana Jeknića koji je na čelu žirija od samog početka kao i organizacionog odbora, tu su sa nama i Mustafa Šantić – vrsni poznavalac sevdalinke i umjetnosti širokih razmjera, kao i gosp.Ljubo Kešelj koji je sa nama po prvi puta ove godine i gosp.Predrag Raimović itekako poznat i dokazani umjetnik i virtuoz na harmonici.

festival harmonike u okviru festivala sevdalinke
Festival harmonike u okviru Festivala sevdalinke

Sevdah.TV: I ove godine najboljeg harmonikaša očekuje vrijedna nagrada … Da li imate uvid kako se razvijaju muzičke karijere dosadašnjih pobjednika ovoga takmičenja?

Dejan Milkunić: Mi nakon završetka svakog takmičenja imamo i jedan vid obostrane obaveze da smo u stalnom kontaktu sa pobjednicima takmičenja, tako da smo veoma ponosni na njihov dalji rad i uspjeh koji se itekako vidi u široj javnosti regiona.

festival harmonike - program
Festival harmonike – Program

Sevdah.TV: Za sam kraj pošto ste čovjek koji već godinama živi sa sevdalinkom i živi za sevdalinku, da li mislite da je ona dovoljno zastupljena u muzičkom obrazovanju u našoj državi i ako nije šta bi trebali učiniti da se to promjeni?

Dejan Milkunić: Nominacijom sevdalinke na Reprezentativnu listu znači veliku odgovornost i uključivanje svih segmenata društva, kao i intenzivnije aktivnosti na njenom očuvanju i promociji, kako kroz obrazovni sistem, tako i organizovanjem festivala, radionica, itd. Sevdalinka nije dovoljno zastupljena u obrazovnom sistemu, što treba promijeniti, kao i osnovati jedinstvenu arhivu na nivou BiH koja bi omogućila stručno proučavanje i adekvatnu promociju sevdalinke te održavanje njenog kontinuiteta.