Skip to main content

Zehra Deović, rođena 09. decembra 1938 godine u Foči, bila je bosanskohercegovačka interpretarorica sevdalinki. Još kao djevojka postala je članica tamošnjeg omladinskog KUD-a “Jedinstvo”.

Zehra Deović – istinski borac za pjesmu sevdalinku

Njen talent ubrzo ju je odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pjevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama, obišla je po nekoliko puta sve kontinente.

zehra deović
Zehra Deović - Legende sevdaha, velike sevdahlije

Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etno-muzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunskog kvaliteta. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade Bosne i Hercegovine.

Zehra je govorila: “Pjevač ne smije da se pamti po pjesmama već isključivo po pjevanju, jer pjesma prolazi, a glas ostaje, naravno ako ga taj neko ima”. Također, u vrijeme kada su mnogima značile zlatne i srebrene ploče govorila je: “Bolje zlatan glas, nego zlatna ploča”.

Osim sevdalinki, Deović je aktivno učestvovala i u snimanju pobožnih pjesama – ilahija i kasida, s kojima se pojavila kao učesnik na brojnim večerima duhovne muzike. Što se tiče sevdaha i sevdalinke, Deović je najpoznatija po izvođenju pjesme “Da sam ptica”, koju je snimila u tri audio verzije i za koju je uradila nekoliko videospotova.

Osim te pjesme, sevdalinka koja joj je obilježila karijeru jest i “Dvije su se vode zavadile”, koju je snimila u više verzija i za koju je uradila arhivski video spot. Ovaj spot je inače sniman u Foči, Zehrinom rodnom gradu, kome je poklonila drugu verziju ove pjesme. Deović je učestvovala i u brojnim humanitarnim aktivnostima i koncertima.

Jedan od najznačajnijih humanitarnih projekata jest snimanje patriotske pjesme “Mladost moga Sarajeva”, za koju je snimljen i spot, a koja je podrška izgradnji Memorijalnog centra Kovači.

Deović je 2005. dobila i Grand Prix nagradu za životno djelo u kategoriji sevdaha. Zehra Deović živjela je i radila u Sarajevu, gdje je preminula 30. oktobra 2015.

zehra deović
Zehra Deović - Legende sevdaha, velike sevdahlije

Najljepše sevdalinke slušajte na jedinoj na televiziji posvećenoj sevdalinkama, Sevdah TV.

Jeste li zainteresovani da pročitate nešto više o uspješnim biznisima?

Više sevdalinki u interpretaciji Zehre Deović možete poslušati/pogledati na Youtube kanalu SEVDAH TV