Skip to main content

Kulturno umjetničko društvo “Bijelo Polje” , u nedelju 21.marta ove godine, na 2. festivalu sevdalinke „Mostar 2020“, obilježilo je svoj 72 rođendan u novim prostorijama Javne ustanove Kulturni centar Sjever Potoci.

Mostar – Festival pod motom “Lijepi li su mostarski dućani”

Ovaj festival pod motom „Lijepi li su mostarski dućani“ održan je uz pridržavanje svih epidemiolških mjera vezani za suzbijanje pandemije Kornavirusa. Duhovni neimari okupljeni oko ovog Festivala sevdalinke i Udruženja ljubitelja sevdaha “Sevdalinka” iz Sarajeva, upustili su se u organizaciju ove manifestacije koja ima za cilj čuvanje i promociju bosanskohercegovačke tradicnalne pjesme sevdalinke.

mostar - dio učesnika 2. festivala sevdalinke
Mostar – dio učesnika 2. festivala sevdalinke

Iako nagrade nisu bile u prvom planu potrudili smo se da oni koji baštne našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku ne ostanu bez nekog priznanja koje će ih podsjećati na ovaj događaj, kaže Miralem Gluhović, jedan od organizaora ovog vrijednog poduhvata.

Ferid Avdić: Bosno Moja Lijepih Planina

-Naša je obaveza da čuvamo biserje kolektivne darovitosti naroda Bosne i Hercegovine, prije svega našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku. Vjerujem da će „Grand prix“, priznanje ovog festvala, mnogim interpretatoima, u vremenu pred nama, biti ključ koji će im, na tnovitom estradnom putu, lakše otvarati vrata koja vode do vrhova muzičkih top lista- istako je.

mostar - održan 2. festival sevdalinke
Grand Prix festivala

Svojim učešćem na festivalu organizatora su podžali i Hamid Ragipović Besko, Džihad Polić, Kadira Ćano, Zulfo Bota, Zulfija Tahirović, Mirhad Okanović, Edo Jahić, Enver Šadinlija …

Eset Muračević/exprestabloid