Skip to main content

Muhamed Mujkanović, rođen 1941. godine u Tuzli, jedan je od najboljih interpretatora bosanske sevdalinke i vrhunski izvođač i kompozitor novokomponovanih narodnih pjesama.

Otac Hasan i majka Zumreta pored Muhameda imali su još četiri sina i tri kćerke.

Gotovo svi članovi porodice Mujkanović imali su smisla za lijepo pjevanje.
Još kao dijete Muhamed se isticao melodičnim glasom, pjevačkim mogućnostima i muzičkim talentom. Okolina mu je proricala sjajnu pjevačku karijeru što se kasnije i obistinilo.

Prve pjevačke nastupe imao je 1956. godine na priredbama i zabavama u Osnovnoj školi i naselju Tušanj. Kasnije, kao učenik Srednje hemijske škole u Tuzli često je nastupao sa muzičarima gradskih kulturno-umjetničkih društava i okolnih mjesta.

Na prvom takmičenju pjevača amatera Tuzle, 1962. godine osvojio je drugu nagradu i tako svratio pozornost ljubitelja narodne muzike.

Godine 1963., potpisao je prvi profesionalni ugovor. Iste godine kao hemijski tehničar zaposlio se u tuzlanskoj Solani, gdje se aktivno uključio u rad radničkog kulturno-umjetničkog društva.

Na takmičenjima amatera pjevača narodnih pjesama «Tražimo nepoznati najbolji glas Bosne i Hercegovine» 1968. godine i «Tražimo nove zvijezde jugoslovenske zabavne i narodne muzike» 1969. godine ubjedljivo je osvojio prvo mjesto.

Prve diplome Muhamed Mujkanović

Nagrade na ovim takmičenjima omogućile su mu nastupe na radio i televizijskim stanicama, snimanje prve ploče i nastupe na muzičkim festivalima.

Na prestižnom festivalu narodnih pjesama «Ilidža \’69» u Sarajevu Muhamed Mujkanović nastupio je po prvi puta i osvojio treće mjesto.

Od tada je nastupao na ovom kao i drugim festivalima narodne muzike na kojima je pjevao pjesme istaknutih kompozitora i gotovo redovno dobivao priznanja i osvajao nagrade.

Uslijedili su pozivi i gostovanja na mnogim domaćim i inostranim turnejama, koncertima i nastupi na radio i televizijskim emisijama, kao i snimanja arhivskih snimaka, gramofonskih ploča i video kaseta.

Emina u majke jedina

Koristeći bogato pjevačko iskustvo, izraženu muzikalnost i širok muzički opus, Muhamed Mujkanović je i sam počeo da komponuje, da bi već prvim kompozitorskim ostvarenjem pjesmom «Emina u majke jedina» pobijedio na «Ilidži \’83».

Od 1964.godine je član Saveza muzičara i estradnih umjetnika Bosne i Hercegovine, a 1984. godine je dobio prestižnu nagradu „Estradnih radnika Bosne i Hercegovine“.

Vrijeme je prolazilo a Muhamed Mujkanović je uporedo radio u Solani i nastupao na estradi. Oženio se i formirao porodicu. Nazalost, izgubio je dva sina.

U proteklom periodu od 40 godina Muhamed Mujkanović je dobio gotovo sva priznanja i osvojio sve nagrade na polju muzičke estrade.

Evidentirano je da je snimio oko 300 arhivskih snimaka narodne muzike na radio i televizijskim stanicama, 30 singl i 10 long plej ploča, 20 video i 30 audio kaseta, dvije pjesme za filmove, 40 vlastitih kompozicija i 3 CD-a osvojio 30 nagrada na festivalima narodne muzike, od kojih su neke: pobjedio na „Ilidži 1988“, sa pjesmom „Prelijepa Bosna“ i osvojio zlatni cvijet kao i sa „Eminom“, Zlatnu liru za pjesmu „Bili smo skupa jednu noć“ osvojio je na „Vogošći 1990“, Srebrni sabor za pjesmu „Moj Sevdahu“ 1987. Poznaje oko 2000 narodnih pjesama.

Vjeran sevdalinci

Za čitavo proteklo vrijeme Muhamed Mujkanović ostao je vjeran izvornoj narodnoj muzici – sevdalinki i dobroj novokomponovanoj pjesmi. Za doprinos održanju tradicije bosanske sevdalinke 2000. godine dobio je «Đulistan» značajno bosansko-hercegovačko priznanje.

Poznat po veoma velikom broju humanitarnih koncerata na koje se rado odazivao bez ikakve naknade.

Povodom jubileja Muhamed Mujkanović posvećenog 40-oj godišnjici rada na muzičkoj estradi, održan je koncert u BKC-u Tuzla „40 godina pjesmom sa Vama“. I tom prilikom izdata su 2 CD-a (sevdalinke i retrospektiva hitova tokom 40 godina rada).

Muhamed Mujkanović je preminuo 9. januara 2015. godine u Tuzli zbog posljedica moždanog udara u 74. godini života.