Skip to main content

Jusuf Brkić rođen je u Gradačcu 1992.godine. Osnovnu školu završava u Gradačcu a Behram-begovu medresu u Tuzli.

Kao dječak na poklon od roditelja dobija saz i u dvanaestoj godini postaje učenik jednog od najznačajnijih majstora sevdaha i saza dr.Hašima Muharemovića. Vrlo rano počinje nastupati po festivalima u BiH i inostranstvu. Pojavljuje se u višestruko nagrađivanom filmu “Sevdah” redateljice Marine Andree-Škop 2009. godine.

jusuf brkić
Jusuf Brkić - Sevdahlije, novi izvođači sevdalinke (1)

Od 2013. godine sarađuje sa Lalom Raščić na performansu “Ukleta brana” za kojeg radi muziku. Pojavljuju se na festivalima u Beogradu, Ljubljani, Bernu, Parizu. Iste godine Jusuf nastupa i u programu Sevdah Pogon Sarajevskog ratnog teatra zajedno sa drugim mladim izvođačima sevdaha.

Jusuf Brkić sa Damirom Imamovićem 2015. snima muziku za predstavu “Teferič”, Aleša Kurta.

Najljepše sevdalinke slušajte na jedinoj na televiziji posvećenoj sevdalinkama, Sevdah TV.

Jeste li zainteresovani da pročitate nešto više o uspješnim biznisima?

Jusuf Brkić i prvi CD ”Kuća saza”

Posebnost Jusufove vizije saza ogleda se u umjetničkom pristupu na koji ga je uputio dr. Hašim Muharemović (ljekar i sazlija, ali i slikar).

Njegov sazlijski stil odlikuje se izrazitom ritmičnošću i smislom za improvizaciju.

To mu je omogućilo da saz uvede u zajedničku svirku sa drugim instrumentima.

Vrlo rano počinje nastupati po festivalima u BiH i inostranstvu. Pojavljuje se u višestruko nagrađivanom filmu “Sevdah” redateljice Marine Andree-Škop 2009. godine.

2016 godine izdao je svoj prvi CD “Kuća saza”. Jusuf danas živi u Sarajevu. Apsolvent je  Pravnog fakulteta Sarajevo i redovno nastupa.