Skip to main content

Rame uz rame sa nekim od najvećih imena world music scene svijeta, 25. marta u londonskom Barbican centru nastupit će proslavljeni bosanskohercegovački sastav Divanhana

Nedavno okrunjen titulom najboljeg muzičkog sastava svijeta od strane britanskog Songlines magazina, bend Divanhana nastavlja saradnju sa ovim eminentnim časopisom svjetske muzike, te će, u okviru proslave 25. godina njegovog postojanja, održati koncert u Barbican centru u Londonu.

divanhana najavljuje koncert u velikom barbican centru u londonu
Divanhana najavljuje koncert u velikom Barbican centru u Londonu

Barbican je inače najveći centar kulture u Londonu, a kao dom za klasičnu i savremenu muziku, primjenjenu umjetnost, film, teatar, bibliotekarstvo i nauku, predstavlja najveće kulturno zdanje u Evropi.

Uz Divanhanu, 25 godina postojanja Songlinesa obilježit će i nastupi trenutno najpoznatijeg živućeg muzičara Afrike, Salifa Keita iz Malija, potom  najpopularnijeg kanadskog etno sastava Le Vent du Nord, kao i sastava Balimaya project.

divanhana najavljuje koncert u velikom barbican centru u londonu
Divanhana najavljuje koncert u velikom Barbican centru u Londonu

“U Londonu ćemo imati priliku nastupati s doajenima World Music scene, sjajnim kanadskim bendom Lu Vent Du Nord, jazz sastavom Balimaya Project, te apsolutnim prvakom i živućom zvijezdom afričke muzike, Salifom Keitom kojeg je bosanskohercegovačka javnost imala priliku slušati na jednom od izdanja Sarajevo Jazz Festivala. Samo mjesto, impozantni Barbican Centre, inicijator je i organizator različitih kulturnih sadržaja i umjetničkih izvedbi. Tu je sjedište BBC-ovog simfonijskog orkestra i Londonskog simfonijskog orkestra. Naš koncert je krajem marta, za nešto više od mjesec dana i smatramo ga zaista vrijednom prilikom, kako za naš bend, tako i za promociju bosanskohercegovačke kulturne baštine. Uzbuđeni smo i nestrpljivo čekamo da uz ovakve umjetnike, sa slušaocima iz cijelog svijeta #sirimosevdah i dijelimo Ljubav” izjavila je Selma Droce vokalistica Divanhane.

Ulaznice za ovaj fantastični događaj dostupne su u prodaji na linku:

https://www.barbican.org.uk/whats-on/2024/event/songlines-25