Skip to main content

U Sarajevu je u 85. godini života preselila na Ahiret vrsna pjevačica sevdalinki i članica umjetničkog savjeta Fondacije SEVDAH Zekija Čuturić.

Svoju rodnu Bosansku Dubicu i Sarajevo u kojem je provela gotovo cijeli život pronosila je širom svijeta, nastupajući i sarađujući sa najvećim muzičarima, autorima i izvođačima naše urbane tradicionalne pjesme sevdalinke.

Za arhiv Radija Bosne i Hercegovine snimila je desetine trajnih snimaka bosanskih i sandžačkih tradicionalnih pjesama. Za svoj umjetnički rad dobila je desetine društvenih i esnafskih priznanja. Posljednje među njima je Zlatna povelja za višedecenijski rad na očuvanju sevdalinke, koju joj je u maju 2022. godine dodijelila Fondacija SEVDAH.

napustila nas je jedna od najboljih interpretatorki sevdalinke zekija čuturić
Napustila nas je jedna od najboljih interpretatorki sevdalinke Zekija Čuturić

Dženaza će se obaviti u petak u 11h na Gradskom groblju Vlakovu. O vremenu i mjestu komemoracije objavit ćemo naknadno.

Zekija Čuturić bila je jedna od najboljih interpretatorki sevdalinke u generaciji koja je na muzičkoj sceni BiH naslijedila prve sevdalije Radio Sarajeva. To je takozvana „zlatna generacija“ koju su predvodili Safet Isović, Beba Selimović, Himzo Polovina, Zehra Deović, Zora Dubljević. U svojoj je dugoj karijeri za muzički arhiv RTV Sarajevo snimila brojne izvorne narodne pjesme , među njima i mnogo manje poznatih i skoro zaboravljenih, koje su, poput najpoznatije pjesme iz njenog repertoara „Djevojka je zelen bor sadila“ doživjele i veliku popularnost .
Zekiji muzika nije bila primarno zanimanje, radni je vijek provela u kolektivu Radio Sarajeva. Radili smo dugo u istoj redakciji revijalnog programa ovog radija. Može se reći da nije žudjela za estradnom popularnosti, nego da je pjesma bila njena velika ljubav koju je živjela sve do ovog odlaska s ovog svijeta. Bila je redovna učesnica programa u sarajevskoj kući sevdaha sve donedavno. A upravo je ogroman značaj za očuvanje sevdalinke djelo te vrste izvođača, sevdalija koje pjesmu čuvaju i prenose iz ljubavi – kaže Šadinlija