Skip to main content

Amir Kazić Leo – Izvanredno izdanje koje intrigira spojem autentičnosti i svježine

Amir Kazić LeoIzvanredno izdanje koje intrigira spojem autentičnosti i svježine

Koliko često treba vježbati ?

Amir Kazić Leo – ESNAF je svojevrsni potpis umjetnika

Uz to što su velemajstori svoga zanata, Amir Kazić Leo, Amir Karalić, Mario Rašić i Branimir Mihaljević dijele ljubav prema tradicijskim djelima i interpretaciji. Divljenje i nepresušna inspiracija koju pronalaze u kulturnoj baštini i umjetnosti iznjedrili su suradnički projekt ESNAF kojeg punim srcima predstavljaju uz upravo istoimeno studijsko izdanje koje je dostupno na CD-u i svim muzičkim platformama: https://esnaf.lnk.to/ESNAF

amir kazić leo - esnaf
Amir Kazić Leo - "Esnaf": 1. album sevdalinki

Začeci ove historijom inspirisane izvanredne priče koja je postala studijski album, a u bližoj budućnosti i puno više od toga, nastali su kroz razgovor imenjaka, prijatelja i muzičkih kolega Amira Kezića Lea i Amira Karalića i to prije više od 10 godina. Osjetivši da je došlo vrijeme da ESNAF u potpunosti zaživi, Amir Kazić Leo prošle je godine, uslijed izolacije u kojoj se svijet našao, okupio kako sam ističe, prekrasne ljude i vrhunske umjetnike kako bi zajedno kreirali esenciju onoga što ovaj muzičkii projekt nosi.

Teško je kratko opisati emocije vezane uz snimanje tradicionalne muzike. Za mene je muzika muzika i nikad ju nisam dijelio na područja ili žanrove. Možda bih mogao reći da sam jednostavno imao sreće što sam u vrijeme odrastanja bio okružen raznim muzičkim pravcima te sam već sam od ranog djetinjstva bio upoznat s tradicionalnom muzikom. Puno smo ju svi slušali, a bila je prisutna i na televiziji i radijskim stanicama, svuda oko mene“, prisjeća se Amir Kazić Leo koji je odrastao i uz rock i pop muziku te je u dosadašnoj respektabilnoj karijeri ostvario uspjehe u nekoliko muzičkih područja.

Pored raznih priznanja iz estradnog miljea gdje je javnosti i najpoznatiji, Amir Kazić Leo osvajao je nagrade i za pjesme napisane za tamburaše dok za ovu vrstu tradicionalne muzike smatra da ju nosi u genima stoga je sada posebno sretan jer je došlo vrijeme i za pomno osmišljeni projekt koji dolazi direktno iz srca, a nosi ime ESNAF.

amir kazić leo - esnaf
Amir Kazić Leo - "Esnaf": 1. album sevdalinki

„Kad čovjek radi pjesme koju su već poznate poput tradicionalnih pjesmama koje u narodu zauzimaju posebno mjesto, uvijek je izazovno kako to izvesti da zvuči svježe, a da opet ostane ta autentičnost. Mislim da smo mi u tome uspjeli. Dali smo svoj obol i iznimno sam sretan i ponosan na ESNAF“, uvodi nas u izdanje Amir Kazić Leo koji je kroz svoju interpretaciju nastajao ispričati divne životne priče koje dolaze iz naroda. Trudio se dočarati energiju svake pjesme, pokušati ju prenijeti na slušatelje, zaintrigirati ih da pomno poslušaju priče koje se prenose s koljena na koljeno i koje su sada ponovo oživjele popraćene prekrasnom muzikom fenomenalnih instrumentalista i vrhunskih muzičara.

ESNAF svojim iskustvom i virtuoznošću upotpunjuju Mario Rašić i Amir Karalić koji s producentom izdanja Branimirom Mihaljevićem supotpisuje aranžmane. Ovom prilikom Mihaljević je na izdanju ostavio značajan trag i kao instrumentalist.

„Ljubav Amira Kazića Lea prema tradicionalnoj muzici postoji vjerojatno oduvijek. Znao sam da je odličan u tome, ali mi se sada čini da je, paralelno s idejom o takvom albumu, njegova sugestivnost u interpretaciji sevdaha još više sazrela“, komentira Mihaljević poznat kao svestran producent koji se voli okušati u raznim stilovima te se i ovoga puta, kako bi pjesme prenijele željenu atmosferu, s kolegama iz projekta posvetio svakom detalju.

Prikupljanje crtica iz povijesti i iz naroda, dajući im novo muzičko tkanje, čuvajući i prenoseći tradiciju te otvarajući nove puteve da dođu do srca slušatelja tek je početak Esnafovog putovanja na kojem umjetnici okupljeni u ovom projektu imaju veliku želju posjetiti što više gradova kako bi priče s ovog albuma uživo prezentirali na način na koji oni smatraju da je ispravan – na način da publika osjeti svu (ne)skrivenu ljepotu tradicionalnih vrijednosti.

Objavi „ESNAF“ albuma prethodilo je otkrivanje singlova „Zapjevala sojka ptica“ i „U lijepom starom gradu Višegradu“ odabranih da budu među 12 pjesama među kojima su se vješto uklopile i dvije pjesme nastale u današnjem vremenu. Iako se to gotovo ne može primijetiti budući da zvuče kao da su nastale prije par stotina godina, „Ne barkaj me ne barkaj“ i „Što me babo Ibri daješ“ autorski potpisuje Amir Kazić Leo koji, čini se, ne prestaje iznenađivati svoju publiku.

Muzičkii dragulj kojim je najavljen album, „Zapjevala sojka ptica“, naknadno je dobio i dojmljivi prateći video spot koji je, ističe Amir Kazić Leo, baš kao i sam album nastao u gotovo porodičnom okruženju u kojem su se ESNAF-u pridružili još i Darko Sedak Benčić (truba), Mirsad Dalipi (udaraljke) i Martina Ivanković u glumačko-plesnoj ulozi šumske junakinje prateće video priče. Produkciju spota potpisuje Sandra Mihaljević / Karpo Media, a profesionalni snimateljski tim uz nju kao redateljicu čine Borna Hržina (kamera) i Darko Kušlan (color).

„Sve to su prvenstveno vrhunski ljudi, ali i jednako tako sjajni umjetnicii koje šira javnost zna već dugi niz godina“, opisao je Amir Kazić Leo nastavivši: „Spot smo snimali jedne lijepe i sunčane, no jako hladne nedjelje. Od ranih jutarnjih sati do večernjeg druženja dan je protekao u sjajnoj atmosferi.

U redateljicu Sandru (Mihaljević) koju također smatramo dijelom ove naše porodice, imam potpuno povjerenje i jednostavno smo se prepustili njenom vodstvu. Užitak je raditi s bliskim ljudima kojima vjeruješ i smatram da smo snimili jedan prekrasan spot koji odlično ide uz atmosferu samu pjesmu.“

„Smatram da smo napravili jedan izvrstan album, udahnuli smo tim pjesmama još jedan djelić duše i energije te omogućili da opet ponovo zažive u jednoj drugačijoj sferi pa čak i na nekim novim geografskim mjestima“, zaključuje Leo objašnjavajući pri tome da i slušatelji koji nemaju dodirnih točaka s podnebljem odakle ove pjesme potiču, pa i čak ako ne razumiju jezik, mogu osjetiti energiju i emociju, a to je ono što je istinski važno.

Uz briljantan muzički tretman pjesama okupljenih na albumu, projekt ESNAF prati i podjednako sjajan vizualni identitet kojeg potpisuju umjetnik Adis Elias Fejzic – ADDIS i grafički dizajner Goran Lizdek.

amir kazić leo - esnaf
Amir Kazić Leo - "Esnaf": 1. album sevdalinki

„ESNAF“ – popis pjesama:

Zapjevala sojka ptica

U lijepom starom gradu Višegradu

Zvijezda tjera mjeseca

Jutros mi je ruža procvjetala

U Stambolu na Bosforu

Snijeg pade na behar na voće

Negdje u daljini

Moj behare

Ne barkaj me ne barkaj

Moj dilbere

Što me babo Ibri daješ

Ah, što ćemo ljubav kriti

Leo – Ne barkaj me, ne barkaj

Ne barkaj me, ne barkaj
Za me, više ne pitaj
Otkada si s drugim bila
Život si mi uništila

Imala si što si htjela
Ravna ti nije bila
Niti zvijezda bijela
Zbog gluposti i zbog strasti
Živote nam upropasti

Zar je vrijedno bilo svega
Šta izgubi ti zbog njega
Sad ti licem suza lije
Uz mene ti mjesto nije

Leo – Što me babo Ibri daješ

Nakon 45 godina u neninoj staroj kući, Leo je pronašao izgubljenu sevdalinku o kojoj mu je njegova majka Hasnija znala često govoriti.

Pominjala mu je tužnu priču o tome, kako je nekada davno, otac na kartama založio i izgubio svoju prekrasnu 16-godišnju kćer jedinicu koja je rasla sama s njim jer joj je majka umrla kad je ona imala samo 10 godina. Otac je kćer morao dati čovjeku koji joj je mogao biti djed, što ovome nije smetalo, nego je sa veseljem čekao u svom domu i kanio je učiniti svojom ženom.

Na Etnofest Neum festivalu Amir Kazić Leo je predstavio novu pjesmu pod nazivom “Što me babo Ibri daješ”. Pjesma govori o tome kako mlada djevojčica nije željela da se uda za starca, a Leo je emotivnom interpretacijom teksta jasno definisao osjećanja djevojčice i njen očaj nad svojom sudbinom.

Muziku i tekst za sevdalinku je radio Amir Kazić Leo, a aranžman je napravio Mario Rašić, rođeni Zavidovićanin koji živi u Zagrebu. 

Što me babo Ibri daješ?
Unuka mu mogu biti
Zar zbog para i zbog zlata
moj ćeš život uništiti?

Da je moja majka živa
nikad ne bi dopustila
da zbog para mene mladu
nekom starcu da me dadnu

Ako budem ja morala
svoje tijelo njemu dati
moja duša, čista, mlada
u nebo će odšetati

Gore mi je moja majka
gore će mi bolje biti
Tebi babo za vjekova
nikad neću halaliti

Amir Misirlić -“Esnaf” koji je više od zanata

Ako ću da budem do kraja iskren posljednjih nekoliko godina sa dosta sumnjičavosti gledam na projekte u kojima se neko prihvati, uglavnom profitabilnog, zadatka da nam sevdalinku donese u novom ruhu i sa modernim aranžmanima.

Od kraja prošlog vijeka pa naovamo toliko se njih poduhvatilo sevdalinke da je to postao zaseban žanr. Taj moderni sevdah, ako ga tako možemo nazvati. Toliko ih je bilo da je ono što je nekada bilo osvježenje sve više postajalo zamorno prežvakavanje opštih mjesta.

Ipak, kada sam čuo da je Amir Kazić Leo odlučio da malo zamrzne svoju karijeru pop pjevača i pokrene projekat “Esnaf” imao sam malo više povjerenja da bi to moglo biti nešto vrijedno pažnje. Naprosto zato što sam u tu kalkulaciju mora uvrstiti nekoliko faktora. Prva je činjenica da je Amir Kazić Leo vrhunski vokalni solista i to mu niko na ovoj planeti ne može osporiti.

Drugo, znam pouzdano da se savršeno snalazi u bilo kojem muzičkom žanru. I treće, što je posebno važno, sevdah Leo nosi u genima. On možda jeste odrastao uz različite muzičke žanrove pa je prvi album, još prije rata, snimio u žanru novokomponovane narodne muzike, da bi se kasnije okrenuo pitkom popu, a zatim dobijao i nagrade za autorstvo nekih tamburaških kompozicija. Ali je on Sanjanin, Bosanac i kao takav sudbinski je vezan za sevdah.

Ostatak osvrta novinara Amira Misirlića možete pročitati OVDJE

https://www.instagram.com/esnaf__music

https://www.facebook.com/ESNAFmusicproject/

ESNAF YouTube