Skip to main content

Sigurno nema puno pjesama koje se nastale u “skorije” vrijeme, a koje osim što se smatraju izvornim sevdalinkama su postale i evergrini za sva vremena. Jedna (a možda i jedina) je pjesma “Ne klepeći nanulama“.

Kako Poslati Novac Preko Mobilnog Telefona

Malo ljudi zna da se zapravo ne radi o izvornoj sevdalinci nego o pjesmi koju je napisao Husein Kurtagić tekst potpisuje Ibrahim Dedić, a pjesma najprepoznatljivija u izvođenju Princa sevdalinke, Nedžada Salkovića.

Ne klepeći nanulama napisao Husein Kurtagić

čovjek koji je napisao "ne klepeći nanulama" - husein kurtagić
Čovjek koji je napisao “Ne klepeći nanulama” – Husein Kurtagić

Nedžad Salković rođen je u Tuzli 1941 godine i danas se smatra jednim od najboljih izvođača sevdalinke. Mnoge pjesme tek u njegovoj izvedbi dobile su status “legendarne”. Nedžad je snimio preko 60 albuma. ali svi ga ipak prepoznaju po pjesmi “Ne klepeći nanulama”. Ova pjesma osim kompilacija sa hitovima se zvanično nalazi na dva njegova albuma koje je objavio 1982. i 1987 godine. Radio Beograd je organizovao prije dvadesetak godina glasanje i izbor narodne pjesme XX vijeka … ne moramo vam ni reći koji je nadmoćno odnio pobjedu 🙂

Pjesmu “Ne klepeći nanulama” je obradilo preko 30 eminentnih umjetnika i to u gotovo svim muzičkim žanrovima. Pjesmu su na raznim nastupima pjevali Toše Proeski, Alen Slavica, Ibrica Jusić, Zrinka Posavec, Zvonko Bogdan, Tereza Kesovija, TBF i mnogi, mnogi drugi. Prevedena je na engleski i italijanski jezik i prodana u milionskom tiražu.