SEVDAH TV

ČUVARI SEVDALINKE

Sevdah TV je muzička televizija koja njeguje tradicionalnu bosansku narodnu pjesmu – sevdalinku.

Sevdah.tv muzički TV kanal za sevdalinke

Sevdalinke su izvorna glazba Bosne i Hercegovine, koju njeguje duga i bogata tradicija. Danas su sevdalinke nešto manje popularne kod mlađih naraštaja, no sevdah kao muzički pravac i dalje živi u starijim generacijama.Kako bi mlađoj populaciji približili izvornu bosansku pjesmu, nastao je Sevdah TV, koji je danas najgledaniji muzički kanal u Bosni i Hercegovini za tradicionalnu narodnu pjesmu sevdalinku.

Sevdalinke su najpopularnije u BiH, no njihova ljepota je prepoznata i u nekim drugim zemljama jugoistočne Europe, poput: Srbije, Crne Gore i Makedonije. Iako nije sa sigurnošću utvrđeno vrijeme nastanka ovog muzičkog pravca, smatra se da je nastala nakon osvajanja srednjovjekovne Bosne od strane Osmanskog carstva. Zbog sve zatvorenijih gradova i razdvajanja muškaraca i žena, čežnja za ljubavi je uvjetovala razvoj ljubavnih pjesama – sevdalinki.

Prvi autori sevdalinki nisu poznati, jer je ona nastala kao tradicionalna narodna pjesma i prenosila se je s koljena na koljeno, sve do momenta kada je postala usavršeni muzički pravac i formirala svoj sadašnji oblik. Jednostavno ju je prepoznati po laganom tempu uz malo melodije i vrlo složenih riječi. Posebno je lako prepoznati ju prema snažno nabijenim osjećajima i ljubavnoj tematici.

Najpoznatiji izvođači sevdalinke su: Nedžad Salković, Safet Isović, Meho Puzić, Omer Pobrić, Himzo Polovina i Zaim Imamović.

A od ženskih izvođačica koje preferiraju sevdah to su: Nada Mamula, Hanka Paldum, Silvana Armenulić, Beba Selimović i Zehra Deović.

Sevdalinke su danas slabo popularne kod mlađih naraštaja, bez obzira na to da starije generacija i dalje vole uživati u ljepotama sevdalinke. Sevdah TV nastoji omogućiti svim naraštajima da jednostavno slušaju i uživaju u ljepotama tradicionalne bosanske pjesme, a uz kreiranje video spotova za starije pjesme njihova popularnost se povećava.

Gledaj nas online

Jednostavno nas gledajte preko vašeg mobitela, računala, laptopa…

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas za sve upite ili oglašavanje.

ZAJEDNICA

Učlanite se u zajednicu ljudi koji čuvaju sevdalinku. Postanite čuvar sevdaha.