Skip to main content

Selma Droce nova pjevačica Divanhane pred koncerte u BiH

Na početku svoje svjetske koncertne turneje koja nosi naziv “Zavrzlama tour“ bosanskohercegovački ansambl Divanhana sa Selmom Droce će, nakon dužeg vremena, održati koncert i u Zenici i Tuzli.

Čaj od hibiskusa i njegove zdravstvene prednosti

Pred koncerte smo razgovarali sa Selmom Droce, novom pjevačicom Divanhane, koja je prošle godine zamijenila dugogodišnju članicu benda Šejlu Grgić. Selma je rođena u Hamburgu u Njemačkoj, osnovnu školu, gimnaziju i srednju muzičku školu završila je u Mostaru, a diplomski i postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

selma droce
Selma Droce, pjevačica Divanhane: Njegujemo sevdah i čuvamo ga od zaborava (V1DEO)

Bend Divanhana intenzivno promoviše sevdah po svijetu, a nakon pet godina ponovo stiže i u Zenicu i Tuzlu. Koji je povod i zašto vas nije bilo tako dugo?

Selma Droce: Obzirom da smo poprilično aktivni na svojim društvenim mrežama, tačnije trudimo se da komuniciramo sa svojom publikom i pratimo njihove reakcije, već u prošloj godini primili smo velik broj sličnih pitanja, kako za Tuzlu, tako i za neke druge gradove naše zemlje. Nažalost, protekle tri godine obilježila je pandemija koronavirusa u kojoj su sve naše koncertne aktivnosti bile prolongirane i to je ujedno razlog zbog kojeg nas nije bilo ovoliko dugo. Ipak, nakon svega toga što je sad već uveliko iza nas, potaknuti upravo našom publikom, mi smo tu i zaista jedva čekamo koncert u Zenici i Tuzli.

selma droce divanhana
Selma Droce, pjevačica Divanhane: Njegujemo sevdah i čuvamo ga od zaborava (V1DEO)

Nastupi benda su zapaženi, kako u našoj zemlji, tako i u regionu, Evropi i svijetu. Sve to rezultiralo je značajnim nagradama na kraju prošle godine?

Selma Droce: Tako je, cijenjeni Songlines Magazine proglasio je naše posljednje studijsko ostvarenje jednim od deset najboljih albuma iz cijeloga svijeta, zatim je radijski panel World Music Charts Europe, izbrao „Zavrzlamu“ kao jedan od tri najbolja albuma u svijetu, a nakon toga smo i dobili nagradu za drugi najbolji album Balkana.

selma droce divanhana
Selma Droce, pjevačica Divanhane: Njegujemo sevdah i čuvamo ga od zaborava (V1DEO)

Trudite se od zaborava sačuvati neke značajne tekstove sevdalinki, ali i pjesama određenih autora koje mnogi smatraju sevdalinkama. Tekstovi su često i na romskom jeziku, a istovremeno je u vašoj muzici sve više autorskog. Kako biste vi sami definisali opus Divanhane i ciljeve kojima, kroz muziku, stremite?

Selma Droce: Opus Divanhane je poprilično raznolik i istina je da njegujemo senzibilitet i kulturu ovih prostora, a u tom svemu njegujemo sevdah kao najljepši artefakt upravo tog senzibiliteta i te kulture. Poprilično su nam inspirativne pjesme na romskom jeziku, pjesme koje su nepravedno zapostavljene, pa su se stidljivo krile u nekim fiokama radijskih arhiva, ali ne bježimo i od bezvremenskih pjesama, poprilično poznatih narodu ovih prostora.

Naša će nastojanja i dalje biti usmjerena ka tome da njegujemo sevdah i čuvamo ga od zaborava, s tim da smo na posljednjem albumu negdje pronašli hrabrosti nakon svih godina rada i istraživanja sevdaha kao muzičke forme, da napišemo i neki svoj sevdah. To je dio naših budućih stremljenja.

selma droce
Selma Droce, pjevačica Divanhane: Njegujemo sevdah i čuvamo ga od zaborava (V1DEO)

Vi ste Selma najmlađa članica benda, i koliko nam je poznato vrlo brzo ste počeli nastupati i to u okviru veoma značajnih festivala u svijetu?

Selma Droce: Hvala Vam, ali ipak nisam najmlađa, iako bih nekad voljela da jesam. U svakom slučaju, bendu sam se priključila u jeku koncertne turneje i tačno je da smo se vrlo brzo našli na važnim i prestižnim festivalima u svijetu. Sve su to bila divna iskustva i prilike da prije svega obogatimo svoj muzički izričaj, a zatim i ostvarimo suradnju s nekim sastavima/muzičarima o čemu ćemo, vjerujem, razgovarati u budućnosti.

selma droce divanhana
Selma Droce, pjevačica Divanhane: Njegujemo sevdah i čuvamo ga od zaborava (V1DEO)

Kada je riječ o sevdahu, smatrate li da sevdah, u različitim formama, živi i raste u vremenu kada publika možda više sluša neke druge muzičke žanrove?

Selma Droce: Sevdah nije komercijalna muzika, tako da se on i ne može porediti ni sa čim što danas postoji, zato što je današnja muzika uglavnom dio globalne ekonomije – potrošnje. S druge strane sevdah je naprosto takav, ima neki svoj poseban šarm koji se odupire vremenu i trendovima, tako da mi je teško i zamisliti da se jednog dana on neće slušati.

Prvi put ćete s Divanhanom nastupiti u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Kakva su očekivanja od te koncertne večeri i to baš 8. marta, kada žene slave svoj dan?

Selma Droce: Umjesto bilo kakvih očekivanja, prenijeću sreću i radost cijelog kolektiva Divanhane i reći da smo toliko počašćeni što ćemo svojim koncertom moći uljepšati 8. mart dragim Tuzlankama i Tuzlacima. Namjerno rekoh – Tuzlacima jer se negdje nadam i vjerujem da ću i njih vidjeti u publici – pručila je Selma Droce na kraju razgovora.