Skip to main content

Silvana Armenulić, Kraljica sevdalinki, kako su je mediji prozvali, rođena je u Doboju, pod imenom Zilha Barjaktarević.

silvana armenulic
Silvana Armenulić - Težak život i trai

Silvana Armenulic je treće od desetero djece slastičara Mehmeda i Hajrije

Njena želja da postane pjevačica u početku je otpisana kao neozbiljna. Zilha je, međutim, bila tvrdoglava. Silvana Armenulić imala želju za pjevanjem zamalo ostala samo želja.

Sa nepunih šesnaest, bježi kod tetke u Sarajevo i počinje pjevati po kafanama. Umjetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film “Gorka riža” posebno voljela.

Mnogo godina kasnije, kad je postala velika zvijezda, priznat će koliko joj je u to vrijeme bilo teško: “Upravo u kafanama leži zametak moga hroničnog straha od budućnosti. Jer, kad muzika ugasne, kad čaše prestanu zvečati a raspjevani gosti odu svojim kućama, ja ostajem potpuno sama, pitajući se postoji li za mene sutra”.

SSilvana Armenulic je bila suverena vladarica scene od Vardara pa do Triglava

Kad bi baršunastim glasom zapjevala “Rane moje”, “Da sam ptica”, “Kraj potoka”, “Moj dilbere”, “Ciganine sviraj” ili “Sama sam”, publika je kao u transu pjevala s njom, a njen veliki hit “Šta će mi život bez tebe, dragi” jugoslavenske mladenke redovito su pjevale novopečenim muževima na vjenčanjima.

Bila je ikona stila i nikad nije dopuštala drugima da je šminkaju ili joj prave frizuru. Ljudi su upijali svaki detalj iz njenog života, koji se doimao poput bajke.

silvana armenulić nulic
Silvana Armenulić - Težak život i trai

Znali su sve o njenom vjenčanju za tenisera Radmila Armenulića, o haljinama koje je kupovala kćerkici Gordani, o ludoj vožnji u raskošnim automobilima.

Niko, međutim, nije znao da je svekrva nije prihvaćala zato što je muslimanka, da joj otac nikad nije oprostio što se udala za Srbina.

Za očevog života nije smjela prekoračiti kućni prag u staroj dobojskoj čaršiji, da je bila pred razvodom s Radmilom, koji je promijenio bravu na vratima njezinog još neotplaćenog stana…

Bile su to tajne koje je, uvijek damski decentna, ponijela sa sobom u grob.

Silvana Armenulic smrt kraljice sevdaha

Desetog oktobra 1976. godine, Silvana Armenulic poginula je u stravičnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš, kod mjesta Kolari. Njen automobil smrskan je nakon što je podletio pod kamion.

S njom su u smrt otišli Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd, koji je upravljao vozilom, i trudna sestra Mirsada, koja je spavala na zadnjem sjedištu.

Pjevačica Lepa Lukić također je trebala biti s njima na putu, ali je zbog iscrpljenosti prespavala koncert s kojeg se trojac vraćao.

Silvaninom sprovodu prisustvovalo je gotovo stotinu hiljada ljudi, oplakivali su je milioni ljud, a njene pjesme i danas razgaljuju duše slušatelja.

Silvana Armenulic i danas je pamtimo po prelijepim sevdalinkama

Ovo je žena zbog koje Zilha postade Silvana

Malo je poznato da je jugoslovenska kraljica sevdalinki i žena koja je obilježila jednu eru narodne muzike sevdalinke rođena kao Zilha Barjaktarević. Još je manje poznato ko je i kakva bila ljepotica po kojoj je pjevačica odlučila da se nazove.

Mlada Zilha Barjaktarević, ćerka poznatog lokalnog poslastičara Mehmeda, odrastala je u Doboju s još desetoro braće i sestara. Zbog teške situacije, već sa 16 godina je napustila porodični dom i otišla kod tetke u Sarajevo, gdje je počela da pjeva u kafanama.

Vrijeme je prolazilo, ona je glasom osvajala Sarajevo, da bi potom prešla u Loznicu i, na kraju, u Beograd. Tada je imala 20 godina i počela je njena estradna karijera, a Zilha je riješila da, kako su savjetovali iskusniji pjevači, odabere zvučno umjetničko ime.

Budući da je bila očarana italijanskom glumicom Silvanom Mangano, za pjevačicu nije bilo dileme postaće Silvana Barjaktarević. Kasnije je, udajom za teniskog trenera Radmila Armenulića, dobila i prezime po kom je danas zna Balkan.

Ko je bila Silvana Mangano?

Baš kao i Jugoslovenka koja je inspirana njom, Silvana Mangano počela je da gradi ime sa 16 godina. Rođena je u Rimu u mješovitoj porodici otac joj je bio Italijan, a majka Engleskinja, a živjela je u siromaštvu tokom Drugog svjetskog rata.

Vrlo mlada je počela da radi kao model i plesačica, a 1946. godine, kao šesnaestogodišnjakinja, pobijedila je na izboru za Mis Rima, što joj je obezbijedilo ulogu u filmu slavnog režisera Marija Koste.

Godinu dana kasnije, učestvovala je na takmičenju za Mis Italije, a interesantno je da su te godine na ovom izboru “otkrivene” i buduće velike zvijezde italijanske kinematografije Đina Lolobriđida, Đijana Marija Kanale, Lusija Bose, koja je i pobijedila, i Eleonora Rosi Drago.

Njena prva veza sa svetom filma bila je zapravo njena ljubavna veza s glumcem Marčelom Mastrojanijem. Ipak, njeno ime nije se dugo vezivalo za njega: nakon nekoliko manjih uloga, već 1949. godine izašao je njen “Gorki pirinač”, koji je režirao Đuzepe de Santis, a Silvana je igrala beračicu na polju pirinča u dolini Poa.

silvana mang
Silvana Mangano, poznata glumica zbog koje je Silvana Aenulić promijenila ime

Nikad, doduše, nije stekla svjetsku slavu kakvom su mogle da se pohvale Đina Lolobriđida i Sofija Loren, ali je decenijama bila jedna od omiljenih glumica u Italiji. Interesantno, u Italiji se šuškalo da je Silvana imala romansu sa zgodnim iranskim šahom Rezom Pahlavijem, što nikada nije dokazano.

Nakon “Gorkog pirinča”, zabilježila je uloge u filmovima “Zlato Napulja”, “Ana”, “Mambo”, “Smrt u Veneciji”… U svijetu je dosta pažnje privukla “Dina” Dejvida Linča iz 1984. godine, inače jedan od Silvaninih posljednjih filmova, u kom je igrala časnu majku Ramalo.

Već na početku karijere pronašla je ljubav svog života: bio je to producent Dino de Laurentis, za kog se udala 1949. godine, a s kojim je dobila četvoro djece: Veroniku, Rafaelu, Frančesku i Federika.

Rafela je poznata po tome što je sa svojim ocem koproducirala “Dinu”, dok je Veronikina ćerka Đijada danas veoma poznata u Americi, gdje ima kulinarske emisije o italijanskoj kuhinji.

Najveća životna tragedija koja je zadesila Silvanu Mangano nesumnjivo je smrt sina Federika, koji je 1981. godine poginuo prilikom pada aviona na Aljasci.

Dok su žalili za njim, glumica i De Laurentis su se udaljili i rastali dvije godine kasnije, a posle 1988. započeli su brakorazvodnu parnicu. Do razvoda nije došlo jer je Silvana bila krhkog zdravlja.