Skip to main content

Kako je otišla Bosanska kraljica sevdaha

Glavna junakinja naše današnje priče je Zilha Barjaktarević, poznatija pod umjetničkim imenom Silvana Armenulić.

„Kraljica sevdalinki“, kako su je mediji prozvali, rođena je u Doboju, pod imenom Zilha Barjaktarević. Bila je treće od desetero djece slastičara Mehmeda i Hajrije.

U teško poratno doba, kad je valjalo zasukati rukave i izboriti se za ono najosnovnije, njena želja da postane pjevačica otpisana je kao neozbiljna. Zilha je, međutim, bila tvrdoglava.

bosanska kraljica sevdaha
Bosanska kraljica sevdaha Bosanska kraljica sevdaha Bosanska kraljica sevdaha

Sa nepunih šesnaest, bježi kod tetke u Sarajevo i počinje pjevati po kafanama. Umjetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film “Gorka riža” posebno voljela.

Mnogo godina kasnije, kad je postala velika zvijezda, priznat će koliko joj je u to vrijeme bilo teško: “Upravo u kafanama leži zametak moga hroničnog straha od budućnosti. Jer, kad muzika ugasne, kad čaše prestanu zvečati a raspjevani gosti odu svojim kućama, ja ostajem potpuno sama, pitajući se postoji li za mene sutra”.

Sa nepunih šesnaest, bježi kod tetke u Sarajevo i počinje pjevati po kafanama. Umjetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film “Gorka riža” posebno voljela. Mnogo godina kasnije, kad je postala velika zvijezda, priznat će koliko joj je u to vrijeme bilo teško: “Upravo u kafanama leži zametak moga hroničnog straha od budućnosti. Jer, kad muzika ugasne, kad čaše prestanu zvečati a raspjevani gosti odu svojim kućama, ja ostajem potpuno sama, pitajući se postoji li za mene sutra”.

Silvana je bila suverena vladarica scene koja se protezala od Vardara pa do Triglava. Kad bi baršunastim glasom zapjevala “Rane moje”, “Da sam ptica”, “Kraj potoka”, “Moj dilbere”, “Ciganine sviraj” ili “Sama sam”, publika je kao u transu pjevala s njom, a njen veliki hit “Šta će mi život bez tebe, dragi” jugoslavenske mladenke redovito su pjevale novopečenim muževima na vjenčanjima.

Bila je ikona stila i nikad nije dopuštala drugima da je šminkaju ili joj prave frizuru. Ljudi su upijali svaki detalj iz njenog života, koji se doimao poput bajke. Znali su sve o njenom vjenčanju za tenisera Radmila Armenulića, o haljinama koje je kupovala kćerkici Gordani, o ludoj vožnji u raskošnim automobilima.

Niko, međutim, nije znao da je svekrva nije prihvaćala zato što je muslimanka, da joj otac nikad nije oprostio što se udala za Srbina (za očevog života nije smjela prekoračiti kućni prag u staroj dobojskoj čaršiji), da je bila pred razvodom s Radmilom, koji je promijenio bravu na vratima njezinog još neotplaćenog stana… Bile su to tajne koje je, uvijek damski decentna, ponijela sa sobom u grob.

https://youtu.be/71XO61jwjPQ