Skip to main content

Emina Zečaj rođena je 17.03.1939 godine u starom dijelu Sarajeva.
Odrasla je u patrijahalnoj porodici Ahmedhožić Avdije i Melće.

Završila srednju tekstilnu školu i medresu. Majka je dvoje djece. Nažalost Emina nas je napustila 19.aprila 2020 godine.

Eminu Zečaj je šezdesetih godina otkrio prof.dr.Cvjetko Rihtman, etnomuzikolog i nakon audicije kod poznatih profesora Zvonimira Nevžele i Beluša Jungića, počinje svoju karijeru.

Provela je mnogo godina kao sakupljač tradicionalnih pjesama i time obogatila arhivu radija BiH a tako i repertoare svojih bližih kolega. Uloga Emine Zečaj u očuvanju izvorne tradicionalne pjesme je ogromna.

emina zecaj
Emina Zečaj - Biografija legende sevdaha

Emina Zečaj njena interpretacija i način izvođenja su također građa i predmet proučavanja mnogih bosanskohercegovačkih i stranih kritičara i etnomuzikologa.

Snimljene su mnoge TV i radio emisije i reportaže o životu, radu i uspijesima Emine Zečaj. Bugarska RTV snimila je dokumentarni film: Bosanska sevdalinka sa Eminom Zečaj.

Brojni naučni radovi etnomuzikologa, od kojih je i naučni rad prof.dr. Ankice Petrović, diplomski rad studenata generacije Azre Pašić i mnogih drugih koji su učinili našu tradicionalnu sevdalinku još poznatijom i vrijednijom poštovanja.

Emina Zečaj redstavljala je bosanskohercegovačku tradicionalnu muziku širom svijeta. Realizovala je 5 singl ploča 4 LP-ja 4 CD-a te snimila veliki broj pjesama za arhiv Radio Sarajeva, uz mnogobrojne nastupe na RTV širom BiH i bivše Jugoslavije.

Snimila je pjesme za film “Gori vatra” Pjera Žalice, te za film “Remake” Dine Mustafića u saradnji sa Adijem Lukovcem, u kojoj su pjesme Emine Zečaj muzička kulisa samog filma.

Za dugogodišnji rad dobila je veliki broj priznanja i pohvala, kako iz inostranstva tako i iz zemlje.

Preminula je 19. aprila 2020 u Sarajevu.

DISKOGRAFIJA