Skip to main content

Rusmir Russo Piknjač predstavlja album tradicionalne muzike – “Balkan Soul”

Rusmir Russo Piknjač je bosansko-australski muzičar, pedagog, pozorišni kompozitor i glumac rođen u Sarajevu, Bosni i Hercegovini 1968. godine, a kasnije se preselio u Sydney, Australiju.

Čaj od hibiskusa i njegove zdravstvene prednosti

Nakon studija muzičke teorije i pedagogije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i studija harmonike na Univerzitetu umjetnosti u Grazu, uslijedila je saradnja sa brojnim pojedincima, grupama, pozorištima i koncertima.

Kao multiinstrumentalista, uzeo je harmoniku u ruke sa 12 godina i odmah se zaljubio u instrument. Njegova muzička interesovanja obuhvataju širok spektar stilova, ali balkanska muzika mu je najbliža srcu.
 
“Instrumentalne numere sa albuma su jedne od mojih omiljenih balkanskih tradicionalnih kompozicija, koje oslikavaju raznolikost i bogatstvo harmonija, ritmova i melodija ovog podneblja. Ja sam ih uvijek rado izučavao i svirao čak od ranih dana druženja sa ovim prelijepim instrumentom. Veliko zadovoljstvo mi je bilo snimati tri izvrsne sevdalinke sa rahmetli Arifom Alajbegovićem.

rusmir russo piknjač predstavlja – "balkan soul" (v1deo)
Rusmir Russo Piknjač predstavlja – "Balkan Soul" (V1DEO)

Njegov poseban autohtoni i neponovljivi način interpretiranja sevdalinke “uživo” bi slušaoca ostavljalo bez daha. Ovi snimci su, nadam se, barem jedan skromni doprinos baštinjenju bosanskog kulturnog blaga.” – rekao nam je Rusmir Russo Piknjač.

Poslušajte/pogledajte OVDJE