Skip to main content

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla sutra počinje 13. Festival Sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” počinje 13 po redu Festival Sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”. 

Koliko često treba vježbati ?

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrjedniju muzičku baštinu naših prostora.

Festival sevdalinke trajat će od 02.11. do 04.11. 2021 godine.

Sutra, 02. novembra od 11:00h, održat će se 3. međunardno takmičenje harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”.

Na ovogodišnjem Međunarodnom takmičenju harmonikaša su uvedena nova pravila: 

Pobjednik kategorije 2. Međunarodnog takmičenja harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana” bez obzira na starosno ograničenje stiče pravo da se takmiči u narednoj kategoriji 3. Međunarodnog takmičenja “Sevdalinko harmonikom opjevana”.

Titula pobjednika takmičenja “Sevdalinko harmonikom opjevana” – SVEUKUPNI POBJEDNIK, može pripasti svim takmičarima iz svih kategorija, a apsolutni pobjednik takmičenja “Sevdalinko harmonikom opjevana” dobija na poklon profesionalnu harmoniku.

festival sevdalinke - program
Festival sevdalinke – Program

U srijedu, 03. novembra odražat će se takmičarska noć pjevača. Riječ je o autorskim kompozicijama u duhu sevdaha koje će biti propraćene nagradama za muziku, tekst i aranžman. Ono što je svojstveno kao ideje i produkt Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” jeste glavna nagrada Plaketa Safet Isović koja je zaštićena na Institutu za intelektualno vlasništvo i produkt je ovog festivala od prije nekoliko godina.

Donosimo vam autore i kompozicije takmičarske noći Festivala Sevdalinke:

festival sevdalinke - spisak takmičara
Festival sevdalinke – Spisak takmičara

U četvrtak, 04. novembra održat će se revijalna noć.
Donosimo vam izvođače revijalne noći Festivala Sevdalinke:

ferstival sevdalinke - učesnici revijalne noći
Ferstival sevdalinke – Učesnici revijalne noći

Kao i prehodni Festival Sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”, imati ćete priliku pratiti sve aktivnosti uživo na Facebook stranici i Youtube kanalu Festivala Sevdalinke, zahvaljujući našem generalnom medijskom pokrovitelju BHRT.