Skip to main content

Muhamed Mujkanović je veoma poznato ime širom Bosne i Hercegovine, a posebno u Tuzli u gradu u kojem je rođen.

Koja Je Najbolja Turistička Agencija Na Balkanu?

Mujkanović je kroz svoju karijeru pjevao o Tuzli i pokušao je da što više kroz pjesmu da dočara ljubav prema Tuzli i ljepote koje ovaj grad ima piše tuzlanski portal enovosti.ba

Muhamed Mujkanović – Početak karijere

Rođen je u Tuzli 1941. godine, te je od malih nogu volio pjesmu i gdje god i kada god je mogao on je pjevušio. Ozbiljnije se muzikom počeo baviti kada se učlanio u školski hor, a na školskim takmičenjima redovno osvaja prvo mjesto.

muhamed mujkanović od malih nogu volio je pjesmu
Muhamed Mujkanović od malih nogu volio je pjesmu

Međutim nakon škole, Mujkanović je morao da se okrene stalnom zaposlenju jer mu muzika još uvijek nije bila primarni izvor financiranja. Iako je muziku veoma volio Mujkanović je morao da zaradi za sebe, te je u tuzlanskom preduzeću Solana pronašao stalno zaposlenje. Ipak nije dopustio da mu se snovi sruše, Mujkanović pored rada u Solani postaje i aktivni član KUD – a u Tuzli.

Kao član ovog društva takmičio se širom BiH, a presudilo je takmičenje amaterskih pjevača u Sarajevu gdje osvaja prvo mjesto i dobiva priliku da snima za arhiv Radio Sarajeva.

Dalji uspjeh je ostvario 1969. godine na festivalu Ilidža s pjesmom „Proklet da je život cijeli“, te osvaja treće mjesto. Nastup na festivalu Ilidža je bio prava odskočna daska koja je omogućila Mujkanoviću da napravi blistavu karijeru jednog sevdalije.

Muhamed Mujkanović -Karijera

Muhamed Mujkanović snimio je oko 300 arhivskih snimaka narodne muzike,  a autor je 40 vlastitih pjesama. Spada u generaciju prestižnih pjevača sevdalinki po kojima je Bosna i Hercegovina poznata širom svijeta.

muhamed mujkanović
Muhamed Mujkanović – jedan od najboljih interpretatora sevdalinke u historiji BiH

Pored kantautorskog rada sarađivao je i s mnogim vrhunskim kompozitorima: Jovicom Petkovićem, Damjanom Babićem, Blagojem Košaninom, Spasom Berakom, Ljubom Kešeljem, Mijatom Božovićem, Omerom Pobrićem, Ismetom Alajbegovićem Šerbom. U svojoj karijeri osvojio je gotovo sve moguće muzičke nagrade u bivšoj Jugoslaviji.

Muhamed Mujkanović – Biografija

Sa suprugom Biljanom, bio je otac dva sina Damira i Igora, koji su u kratkom vremenskom razdoblju umrli jedan za drugim.  Sin Damir koji je bio profesor u Elektrotehničkoj školi u Tuzli tragično je poginuo u prometnoj nesreći. Sedam mjeseci poslije, preminuo je njegov brat Igor. Mujkanovićev sin Igor bio je rukometaš tuzlanske Sloboda Solane i diplomirani inženjer strojarstva, a preminuo je 2006. godine, u 24. godini života. Preminuo je tijekom kondicijskog treninga. Prijatelji i rodbina kažu da je Igor umro od prevelike tuge za bratom, jer ga je bratova smrt vrlo potresla.

Ove dvije tragedije su veoma potresle Mujkanovića, te mnogi govore da mu je malo falilo da se prestane baviti muzikom, međutim zaslugom pjevača Arifa Ahmetaševića koji je također pretrpio obiteljsku tragediju, Mujkanović poslije velike obiteljske tragedije nije prestao s pjevanjem. Muhamed Mujkanović preminuo je svoj rođendan 9. januara 2015. godine.

Zanimljivo je napomenuti i to da pjesma “Emina” jedan od najvećih hitova Muhameda Mujkanovića iako nije klasična sevdalinka (napisana, izvedena i pobjedila na festivalu Ilidža 1983 godine), sve češće se izvodi i nalazi u repertoaru pjevača koji baštine pjesmu sevdalinku.

Muhamed Mujkanović – Emina

Uzdišem za tobom
još od malih nogu
želji srca moga
odoljet’ ne mogu

Mome srcu sada
treba srce drugo
usamljeno neće
izdržati dugo

Ref.
Emina u majke jedina

Ti si alem, ti si sjaj
srcu mome lijeka daj
da te ljubim samo ja, Emina

Svaka mi je noć
bez tebe duga
u moje se srce
uselila tuga

Sam, usamljen sjedim
pitam sebe gdje si
dođi mjesto tuge
sreću mi donesi

Ref.
Emina u majke jedina

Ti si alem, ti si sjaj
srcu mome lijeka daj
da te ljubim samo ja, Emina

Moje srce dade
tebi sve od sebe
za spas i za pomoc
sada traži tebe

Jedina ti si
na kog srce čeka
sa usana svojih
da mi pružiš lijeka

Ref.
Emina u majke jedina

Ti si alem, ti si sjaj
srcu mome lijeka daj
da te ljubim samo ja, Emina