Skip to main content

Amira Medunjanin – BIOGRAFIJA

Amira Medunjanin je interpretatorka tradicionalne bosanske pjesme – sevdalinke, mlađe generacije.

Ljeto u Tuzlanskom Kantonu: 10 destinacija za posjetiti

Rođena je u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Sevdalinku je čula od svoje majke i ubrzo joj je bilo jasno da će to biti njen životni put. Uspjela je izgraditi vlastiti stil izvođenja dovodeći izvedbe do savršenstva.

amira medunjanin
Amira Medunjanin - Sevdahlije, novi izvođači sevdalinke (2)

Muzički novinar Garth Cartwright je naziva “bosanskom Billie Holiday” (Bosnia’s Billie Holiday), poredeći način na koji se Amira igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Nakon što je 2003. godine gotovala na albumu “A Secret Gate”, Mostar Sevdah Reuniona, Amira Medunjanin 2005. godine snima svoj debitantski album “Rosa” u izdanju Snail Records. Album dobija sjajne kritike u Velikoj Britaniji i širom Evrope, pojavljujući se i među kandidatima izbora za “album godine”.

U aprilu 2009. godine, Amira Medunjanin objavljuje album “Live”, u izdanju Gramofona. Album sadrži snimke sa njenog koncerta u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo tokom Jazz Festa Sarajevo 2008. godine.

amira medunjanin
Amira Medunjanin - Sevdahlije, novi izvođači sevdalinke (2)

Iste godine pravi još jedan korak naprijed, objavljivanjem već snimljenog studijskog album “Zumra”, koji je pripremila u saradnji sa međunarodno priznatom harmonikašicom Merimom Ključo.

Najljepše sevdalinke slušajte na jedinoj na televiziji posvećenoj sevdalinkama, Sevdah TV.

Jeste li zainteresovani da pročitate nešto više o uspješnim biznisima?

Album predstavlja inovativni pristup muzičkoj tradiciji Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, spajajući primjenjenu harmoniku sa aranžmanima tradicionalnih melodija, stihova i stila vokalne izvedbe.

Album „Amulette“ je objavila 2011. godine u izdanju „Harmonia Mundi“. Na njemu je sarađivala sa mnogim domaćim i stranim kolegama, među kojima su Vlatko Stefanovski, Kim Barton (Kim Burton), Volter Kvintus (Walter Quintus), i drugi. I ova ploča je naišla na pozitivne kritike u mnogim uglednim svetskim časopisima, a muzički magazin „Songls“ iz Britanije, proglasio ga je „Top of the World“ izdanjem.

Projekat „For him and her“ Amira je realizovala u junu 2020. godine. Reč je od CD-u i LP-u sa numerama „Svirajte mi tiho, tiše“, „Ja nemam prava nikoga da volim“, „Čekaj me“, „Šta će mi život“ i drugima.

Izvor: https://amiramedunjanin.com/

https://bs.wikipedia.org/wiki/Amira_Medunjanin