Skip to main content

Promocija poštanskih marki “Velikani sevdalinke” na kojima se nalaze Safet Isović (1936-2007), Beba Selimović (1939-2020), Nada Mamula (1927 – 2001), Himzo Polovina (1927 – 1986) i Zehra Deović (1938 – 2015) upriličena je u Art kući sevdaha u prisustvu porodica i poštovalaca djela velikana sevdaha.

Koliko često treba vježbati ?

Direktor BH Pošte Mirsad Mujić kazao je ovom prilikom da je na ovaj način BH Pošta usmjerila svoj filatestički program u misiju očuvanja kultirno -historijske baštine BiH, te da ovom edicijom poštanskih marki želi otrgnuti od zaborava neke od njenih najzaslužnijih izvođača.

Predsjednik Udruženja estradnih izvođača Kantona Sarajevo Sead Pitić zahvalio se BH Pošti na realizaciji ovih poštanskih marki.

– Udruženje estradnih izvođača je ponosno što su naši preminuli  članovi na ovaj način dobili priznanje, a mi ćemo kao građani BiH, tako i stranci njihovim likovima ovjekovječiti razglednice i pisma koje šaljemo – kazao je Pitić

velikani sevdalinke na poštanskim markama
Velikani sevdalinke na poštanskim markama

Izvršni direktor Sektora za poštanski promet Avdija Numanović istakao je da je sevdalinka jedno od najorginalnijij ili najautohnijih obilježja kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine, koja je odavno prošla njene granice, pa i regiona i Evrope, po svojoij popularnosti i po svom značaju.

– Najviše zahvajuljući svojim vrhunskim ambasadorimna, interpretatorima koji su naši današnji likovi na poštanskim markama. Takvi velikani kao što jer Safet Isović, Nada Mamula, Beba Selimović, dr. Himzo Polovina i Zehra Deović -naveo je Numanović dodavši da je BH Pošta ovim činom napravila vječnim i sevdalinku i njene najbolje ambasadore.

"velikani sevdalinke" na poštanskim markama
Velikani sevdalinke – Dževad Šabanagić suprug Bebe Selimović

Suprug Bebe Selimović, violinista Dževad Šabanagić, kazao je da je ovo za njega lijepi događaj, te da je dirnut time da je njegova rahmetli supruga dobinik ove markice što i za porodicu mnogo znači.

velikani sevdalinke - benjamin isović sa poštanskom markom sa likom svog oca safeta
Velikani sevdalinke – Benjamin Isović sa poštanskom markom sa likom svog oca Safeta

Velikani sevdalinke na poštanskim markama

Sin Safeta Isovića, Benjamin Isović, ovom prilikom je kazao da mu ovaj potez BH pošte puno znači. 

– Svaki događaj da se povremeno baci jarko svjetlo na naši kulturu, tradiciju, na sevdalinku kao našu tradicionalnu narodnu pjesmu je svakako nešto što treba podržati. Sevdalinka ovim dokazuje svoju vitalnost, svoju suvremenost, nadvremenost – kazao je Benjamin Isović dodavši da bez obzira što velikani sevdalinke koji se nalaze na markicama nisu više živi njihovo djelo je vrlo živo, vrlo vitalno, i na ovaj način i dalje mu se daje energije, elana.

– A nama sevdalinka svakodnevno vraća.Onoliko koliko mi budemo dobri prema njij ona će biti lijepa prema nama -rekao je Isović.