Skip to main content

Nakon uspješnog singla „Niko kao majka“, Hanka Paldum, kraljica sevdaha odlučila je svoju vjernu publiku iznenaditi novom, moćnom interpretacijom sevdalinke „Pšeničice sitno sjeme“ i novim video spotom!

Kraljica sevdaha – „Uz virtuoznog umjetnika na harmonici, profesora muzike, Ede Krilića odlučila sam ući u studio i snimiti ovu prelijepu sevdalinku, koju rijetki interpretiraju, pa je tako i otrgnuti od zaborava i pokloniti je od srca svima, kojima će dušu razgaliti!“, naglašava Hanka,  koja s nestrpljenjem iščekuje reakcije svojih fanova na ovaj obnovljeni biser bosanskohercegovačke muzičke tradicije za koji je snimila i novi video spot.

Ljeto u Tuzlanskom Kantonu: 10 destinacija za posjetiti

Režiju video spota potpisuje jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih reditelja spotova Anis Mujanović, a snimalo se na lokaciji parka „Safet Zajko“ u Sarajevu.

Sevdalinka „Pšeničice sitno sjeme”, po mišljenju mnogih etnomuzikologa, jedna je od najzahtjevnijih pjesama, a Hanka ju je u svojoj bogatoj i dugoj karijeri zapjevala nebrojeno puta.

kraljica sevdaha
Kraljica sevdaha fanovima poklanja sevdalinku „Pšeničice sitno sjeme“

„U ovoj su pjesmi  opjevani oni najtananiji osjećaji drage prema svom voljenom, dok žanjući pšenicu pjeva i izražava svoje najdublje osjećaje ljubavi!“, tumači kraljica sevdaha Hanka, kojoj je „Pšeničice sitno sjeme“ jedna od srcu najdražih sevdalinki. Prisjećajući se kako je s 18 godina prošla na audiciji Radio Sarajeva, gdje je tada snimila svoje prve snimke sevdalinki, Kraljica sevdaha se povodom re-izdanja ove posebne sevdalinke osvrnula i na golem značaj i utjecaj sevdalinke u njenom životu i karijeri.

„Sevdalinka, kojom me majka zadoji, kojom me je uspavljivala, uselila se u moje biće, moju dušu i srce, i postade mi vjerna druga, koja mi pomaže, da u najtežim trenutcima otkloni tugu, a u trenutcima sreće ponese me na svojim krilima, da bih cijeli svijet nadletila. Koliko ljubavi i čežnji, boli i uzdaha osjećamo slušajući sevdalinku, a još kada je zapjevamo, ponese vas u nestvaran svijet, svijet ljepote, mirnoće.

Odnese vas tamo gdje možete čuti najljepši žubor potoka, cvrkut ptica, gdje osjetite opojan miris behara i alkatmera, ruža i zumbula, miris tek pokošene trave i požnjelog žita“, iskreno progovara jedna od naših najeminentnijih interpretatorica sevdalinki, Hanka Paldum, Kraljica sevdaha.

Sevdalinka „Pšeničice sitno sjeme“ redovito se uvrštava u muzičke antologije najljepših sevdalinki i kroz godine su je mnogi pjevači zapjevali, ali zbog zahtjevnosti pjesme, sve je rjeđe imamo prilike čuti.

Nema sumnje da je ovoj prelijepoj pjesmi interpretacija kraljice sevdaha Hanke Paldum udahnula novi život i da će oduševiti sve generacije publike!

Video spot „Pšeničice sitno sjeme“ Hankini fanovi mogu premijerno pogledati na oficijelnom You Tube kanalu kraljice sevdaha u subotu, 29.10. u 16h!