Skip to main content

Damir Imamović će 2022 godinu pamtiti po dobrom.

Damir Imamović je prvo na početku tekuće godine proglašen Najboljim umjetnikom Evrope za 2021 godinu, a sada na kraju godine najavljuje svoj novi album.

Kako urediti poslovni prostor i na šta treba obratiti pažnju

Damir nam je rekao nešto više o nastanku ovug albuma:

  • U vrijeme prvih lockdowna počeo sam raditi na jednom projektu s mojim drugom i izuzetnim bosansko-američkim piscem Aleksandrom Hemonom (“Question of Bruno”, “Lazarus project”, “Sense8”, “The Matrix: Resurrections”). Saša je već radio na svom novom romanu u kojem tradicionalna muzika Sarajeva igra veliku ulogu.
  • Pozvao me je da napravim muziku koja će moći funkcionirati istovremeno i kao sountrack za njegovu knjigu, ali i kao poseban muzički album. Pun entuzijazma sam mu se pridružio i stvorili smo nešto što jedva čekam da čitate i slušate.
damir imamović
Damir Imamović- Novi album izlazi na proljeće 2023 za The Smithsonian Folkways!
  • Negdje u to vrijeme dobio sam poziv iz legendarne američke izdavačke kuće “The Smithsonian Folkways Recordings” da objavim album za njih. Smithsonian Folkways čuvena je američka izdavačka kuća koja djeluje u okviru velike vladine institucije “Smithsonian” i ovo izdanje predstavlja prvo izdanje savremene bosanske muzike koje će se pojaviti kod njih.
  • Posljednje što su objavili u vezi sa BiH bio je album arhivskih snimaka “Bosnia: Echos from an endangered world” koji se pojavio 1994. godine a priredili su ga Ted Levin i Ankica Petrović.
  • Svi djelići slagalice sretno su se spojili tako da će obje strane Sašinog i mog projekta ugledati svjetlo dana u prvim mjesecima 2023: Sašina knjiga “The World And All That It Holds” izlazi za MCD/Farrar, Stras and Giroux u januaru 2023. godine, a moj album u proljeće izdaje The Smithsonian folkways.

Ovdje možete pročitati oficijelno saopštenje Smithsonian Folkwaysa (Engleski)