Skip to main content

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona bio je domaćin i organizator događaja pod nazivom „Poezija sevdaha“.

Poezija sevdaha” događaj na kome je kroz zanimljiva izlaganja dr. Enesa Kujundžića i maestralne interpretacije Azre Kujundžić, publika imala priliku spoznati dio riznice naše bogate nematerijalne kulturne baštine, koju kroz ovaj projekat oni već godinama otvaraju širom Bosne i Hercegovine.

“Proljeće u Mostaru”

O važnosti sistematskog  i naučnog pristupa očuvanja naše kulturne baštine učesnici su govorili koristeći se dijelovima knjiga dr. Enesa Kujundžića, Sevdah kao ogledalo života, Poezija Sevdaha, Sarajevski sahan između Beča i Stambola , Čitanka nematerijalne kulturne baštine, kao i sadržajima drugih autora koji su istraživali, dokumentirali ili publicirali  ono što je dio našeg nematerijalnog naslijeđa ili narodnih običaja.

poezija sevdaha
Poezija sevdaha

– Sevdah je način života i on u sebi sadrži brojne sastavnice i brojne oblike tradicijske kulture koji su neizostavni dio i ovog što radimo. Primjetio sam da u posljednji 20 godina raste broj knjiga na temu sevdaha i sevdalinke. Moj pristup toj temi odstupa od puteva kojima su išli drugi autori. Moja oblast je književno-historijska, a nije etno-muzikološka, tako da se nisam ni usuđivao donijeti sudove o tom aspektu ove vrste umjetnosti koja je po prirodi sintetička i u sebi objedinjuje brojne elemente umjetnosti kao što su poezija, muzika i igra – istakao je dr. Enes Kujundžić.

poezija sevdaha
Poezija sevdaha

Za sevdalinku je u predgovoru jedne knjige napisao da “četiri izvora jedna rijeka” ima i to u najkraćem opisuje njegovo viđenje i pristup sevdalinci.

– Sevdalinka je nastala u dodiru sa drugim vrstama pjesništva kao što je usmena lirika, pjesništvo koje se oslanja na orijentalne jezike ili alhamijado tradiciju i zlatno doba ove vrste pjevanja i pisanja u doba romantizma. Ono što mi danas posmatramo kao sevdah i sevdalinku je derivat tih prethodnih slojeva, uz naknadni uticaj radija što je doprinijelo da ta vrsta umjetnosti nadiđe granice Bosne i Hercegovine i Balkana – rekao je Kujundžić, posebno ističući važnost pojave jedne nove generacije istraživača i umjetnika, koja studiozno, koristeći moderne tehnologije radi na zaštiti i očuvanju sevdalinke.

poezija sevdaha
Poezija sevdaha

Moderatorica programa Azra Kujundžić publiku je oduševila svojim izvedbama sevdalinki uz pratnju Miralema Šarića na harmonici, kao i  odabranim fragmentima iz knjiga na teme bosanske sofre, starinskog humora i ovdašnjih običaja.

– Mi u Bosni i Hercegovini i danas osjetimo posljedice kataklizmičnog uništavanja naše kulturne baštine i našeg katastrofalnog odnosa prema njoj. Zato smo u obavezi da je čuvamo, štitimo i promovišemo. Naš savjet svakom izvođaču je da se vraća izvoru i najstarijim zapisima koje postoje, jer u njima se pronalazimo, potvrđujemo i ostajemo u ovoj zemlji – istakla je Azra Kujundžić, govoreći o motivima njihovog rada na projektu „Poezija sevdaha“.