Skip to main content

Kuća sevdaha: Da li biste voljeli da je posjetite?

Art kuća sevdaha nalazi se u samom srcu sarajevske Baščaršije i raspolaže sa ukupno 270 m2 zatvorenog prostora i unutrašnjim centralnim dvorištem površine 144 m2. Sve ovo predstavlja jedinstvenu kompoziciju i ambijentalnu cjelinu.

Unutrašnji prostor je osmišljen tako da ima protok kroz historijski prikaz razvoja sevdaha, od njegovih početaka pa do suvremenih sadržaja, poput multimedijalnih prostora posvećenih autorima, interpretatorima i velikanima sevdalinke.

Dio prostora je planiran za organiziranje tematskih, naučnih i stručnih skupova posvećenih sevdalinci, a u svakoj od tematskih soba obezbijeđen je multimedijalni, audio-vizualni sadržaj u kome se mogu preslušavati sevdalinke i gledati video sadržaji vezani uz sevdah.

kuća sevdaha
Kuća sevdaha - U srcu sarajevske Baščaršije

U dijelu prostora ove Art kuće smješteni su biblioteka i knjžara u kojima se nalazi arhivska građa i publicistika koja će svojim sadržajima ponuditi historijski prikaz razvoja bosanskohercegovače sevdalinke.

kuca sevdaha
Kuća sevdaha - U srcu sarajevske Baščaršije

Eksponati postavke kreću se od osvojenih nagrada, muzičkih instrumenata, dvojezičnih zapisa o svakom eksponatu, autorima, interpretatorima i muzičarima, pa do muzičkih kataloga, plakata, arhiva i sl. Svim ovim sadržajima je dodata i Sevdah kahva – prostor gdje se može sjesti i popiti prava bosanska kafa.

kuca sevdaha
Kuća sevdaha - U srcu sarajevske Baščaršije

Za mnogo dobrih sevdalinki pretplatite se na Youtube kanal Sevdah TV.