Skip to main content

Legendarni harmonikaš, kompozitor, pjevač i muzički urednik, Novica Negovanović, iznenada je preminuo u 75. godini od posledica korona visrusa kako prenose mediji.

Kako Poslati Novac Preko Mobilnog Telefona

Novica Negovanović – Prvi nastup imao u prvom osnovne

Rođen je 1945. godine u Adranima kod Kraljeva. Njegov talenat za pjevanje i sviranje otkriven je već u petoj godini u njegovog života. Rastao je u muzičkoj porodici, otac i stric svirali su harmoniku i od tada počinje njegovo interesovanje za ovaj tradicionalni instrument. Bio je toliko talentovan da je njegov prvi nastup bio već u prvom razredu osnovne škole.

novica negovanović - ostaće vječno pitanje da li je bolji pjevač ili hramonikaš
Novica Negovanović – Ostaće vječno pitanje da li je bolji pjevač ili hramonikaš

Muzičkom stvaraštvu posvetio je cijeli svoj život i autor je i izvođač mnogih pjesmama koje se svrstavaju u najljepše numere narodne muzike. Napomenućemo samo neke “Jedna reka u mom kraju”, “Kad umoran budem pao”, “Prođe leto trideseto” ….

novica negovanović i safet isović u sava centru
Novica Negovanović i Safet Isović u Sava centru

Posebno mjesto u njegovim izvedbama na harmonici zauzma njegovo izvođenje sevdalinki. Još i danas se prepričava njegov nastup kao pratnje, sa Safetom Isovićem u Sava centru u Beogradu 1987 godine i ovacije koje su tada dobili i jedan i drugi, Safet za veličanstvenu izvedbu i Novica za odsviranu sevdalinku kako je samo on to znao. Pogledajte …