Skip to main content

Na današnji dan 10. marta prije dvije godine napustila nas je jedna najvoljenijih interpretatorki sevdaha Beba Selimović.

Koliko često treba vježbati ?

Beba Selimović – Dama sevdaha

Izeta Beba Selimović je jedna od popularnih i najboljih interpretatorki sevdalinki u BiH. Rođena je 1939. godine u Bileći.

beba selimović
Beba Selimović - Dvije godine bez voljene Bebe

Kao četverogodišnja djevojčica je doselila u Sarajevo gdje je završila školovanje. Započela je svoju pjevačku karijeru 1957. godine u Radio Sarajevu i ubrzo postala veoma popularna. Mnogi su je nazivali “Dama sevdaha” zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema svojoj profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi. Cijelu svoju karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki i zadržala je njenu originalnost bez imalo modernizacije.

Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu.

Beba Selimović sarađivala je često sa Zaimom Imamovićem, Zehrom Deović, Nadom Mamulom, Safetom Isovićem, Mehom Puzićem koji joj je bio veliki i drag prijatelj, te sa mnogim drugim bosanskohercegovačkim sevdalijama i muzičarima.

Dobitnik je “Povelje Zlatne značke” RTVSA, “Oskar za životno djelo” (Tuzla 2008), te mnogih drugih priznanja i povelja za muzički uspijeh i nesebičnu pomoć u humanitarnim koncertima.

Bila je član je estradnih radnika BiH.

Preminula je 10. marta 2020 u Sarajevu.