Skip to main content

Dana 16. novembar u Hrvatskom kulturnom centru „Sv. Franjo“ Tuzla  održana je javna tribina za nominaciju sevdalinke na UNESCO listu u okviru „Mjesec sevdaha u Tuzli“. Organizator ovog događaja je Udruženje muzičkih umjetnika uz podršku medijskih pokrovitelja, prijatelja cjelokupnog projekta, sponzora i mnogih drugih.

Među brojnim vidovima nematerijalnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini iznimno vrijedna baština je sevdalinka. Vrijednosti sevdalinke ogleda se, između ostalog, u muzičko-melodijskom, poetsko-estetskom, kulturno-historijskom izražaju, u osnovi nacionalno-kulturnog življenja i tradicije.

održana javna tribina za nominacije sevdalinke na unesco listu
održana javna tribina za nominacije sevdalinke na unesco listu
održana javna tribina za nominacije sevdalinke na unesco listu
održana javna tribina za nominacije sevdalinke na unesco listu
održana javna tribina za nominacije sevdalinke na unesco listu

Pozdravne riječi i uvodno izlaganje je održala predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika Ramiza Milkunić. Mladi ljudi i gosti imali su priliku poslušati panel diskusiju na temu „Nominacija sevdalinke na UNESCO listu“, značajnu kako za grad Tuzlu tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Učesnici panel diskusije bili su Amela Mehmedović, pomoćnik Ministra za kulturu sport i mlade TK, Vesna Isabegović, muzejska savjetnica ispred Muzeja istočne Bosne, Nataša Perić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Grada Tuzle, Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzle i Ramiza Milkunić, predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika. U toku večeri gosti su mogli da poslušaju dvije kompozicije izvedene od strane orkestra gudača kojeg čine učenici JU Srednje muzičke škole Tuzla i da uživaju u reviji bosansko- hercegovačke narodne nošnje od strane članova UKUD Zvonko Cerić Tuzla.

Učescnici panel diskusije istakli su da sevdalinka, kao bosanskohercegovačka nematerijalna baština, mora biti sačuvana u svom izvornom obliku. Značajno su naglasili da na našim prostorima imamo nekoliko stotina sevdalinki koje trebamo sačuvati i zaštiti, te zajedničkim snagama učiniti da budu upisane na listu svjetske kulturne nematerijalne  baštine. Sve institucije, mediji, lokalne i kantonalne zajednice trebaju da bude angažovane na afirmaciji i očuvanju sevdalinke, kroz zadržavanje orginalnog izvođenja i promovisanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica.

Zahvaljujemo se svim našim učesnicima, gostima, partnerima što su podržali ovaj događaj.