Skip to main content

Crven fesić nano je prelijepa sevdalinka koju je lijepo otpjevala naša Izeta Milišić

Koliko često treba vježbati ?

Crven fesic, nano
crven fesic, oj, nanice
crven fesic u dragoga
oj, nano, nanice

Da ga hoce, nano
da ga hoce, oj, nanice
da ga hoce nakriviti
oj, nano, nanice

Medna usta, nano
medna usta, oj, nanice
medna usta u dragana moga
oj, nano, nanice

Da me hoce, nano
da me hoce, oj, nanice
da me hoce poljubiti
oj, nano, nanice

Dala bih mu, nano
dala bih mu, oj, nanice
dala bih mu srce svoje
oj, nano, nanice

Izeta Milišić

Izeta Milišić – Rođena 03.07.1961. u Gacku. Članica Udruženja estradnih izviđaća Kantona Sarajevo te Udruženja “Promo Kultura”

Pjevanjem se bavi od svoje 10-te godine, najprije kao članica školskog hora, potom članica Državnog hora RVI I PVO, te kulturno-umjetničkih društava Lola i Proleter, gdje nastupa kao vokalni solista.

U vokalnoj radionici prof. Gordane Topić školovala je glas.

izeta milišić - crven fesić nano
Crven fesić nano

Poslije duže pauze pravi prve snimke za arhiv RTV BIH,i nastavlja snimati za potrebe Arhiva. Kao interpretator sevdalinke gostuje u programima radio i televizijskih stanica, te nastupa na brojnim kulturnim manifestacijama i humanitarnim koncertima.

Pored snimaka za arhiv RTV BiH u saradnji sa izdavačkom kućom Sarajevodisk objavila je četiri samostalna albuma; “Sevdalinke uz saz” uz pratnju sazlije Čamila Metiljevića, 2005 godine, te u saradnji sa Nedžadom Imamovićem albume “Bogata sam imam svega” 2007 godine, album “Bez sevdaha nema živovanja” 2009 godine , te četvrti album “Moj sevdahu,moj uzdahu” 2011 godine.

Učestvovala je na albumu RKUD “Proleter” sa četiri pjesme snimljenom 2013 godine. Snimala beck vokale za druge kolege.

2014 godine u saradnji sa likovnom umjetnicom Abidim Ruppert,gostovala u Rotari klubu Hilden-Haan,u Njemačkoj, u kojem je prezentirala sevdalinke i održala predavanja o temi “Značaj i očuvanje sevdalinke u BiH”. Za album posvećen rahmetli Zehri Deović snimila pjesmu “Rasla je ruža do bijela dvora”.

Kroz muzičku karijeru sarađivala je sa brojnim imenima BH estrade od kojih su najvažniji: Edin Pandur, Spaso Berak, Sejo Husejnbegović, Nedžad Imamović, rahmetli Omer Pobrić te Muradif Brkić i Miroslav Remić iz Sarajevodiska.

Pored saradnje sa mnogim kolegama posebno mjesto imaju instrumentalisti: Edo Krilić, Jasmin Pandžić, Edin Gagula i Branko Petković te vokalni solisti Nedžad Imamović i Ferid Avdić s kojima je snimala duete i vokalne solistice Hasiba Agić i Mensura Bajraktarević sa kojima je sarađivala na pjesmi “Vraćam ti se Bosno mati” autora teksta Envera Šadnilije. Pjesma je snimljena u saradnji sa Ezherom Heljom, autorom muzike i aranžmana, rađena u studiju Marina Meštrovića “Amadeus”. Sa ovom pjesmom je nastupila na festivalu sevdalinke Tuzla 2018 godine

Izeta Milišić – Facebook

Priča o pjesmi “Crven fesić nano” – U onom starom vaktu pjesma Crven fesić je bila nezaobilazna pojka na svakom sjelu, teferiću, veselju, dernjeku ili ženskim sjedeljkama svih uzrasta. Na akšamlucima rjeđe ili nikako. Čim ti žensko dohvati šteku ona ti počne upjevavati: Crven fesić, joj mamo mamice.Čuje od mame, seje ili komšinica

Ova antologija nije klasična sevdalinka: Više je sevdalinska poskočica koja je čopila sve pikliće meraklijskog sevdaha.

Zaljubljena djevojka ispovjeda svoju mladalačku ljubav, čežnju, nadu, strast i želju koju želi podjeliti sa svojim draganom. Za svjedoka priziva majku. Posve smo sigurni da majka uopšte nije prisutna. Mi se zagledali upravo, ukrivo , bome i odozgo i odozdo. Svašta smo lijepog vidjeli , ali majke ni primirisati.

Poslušamo i pogledamo tekst još jedared, nije zbog one male , vjerujete ako hoćete ili nećete, nama svejedno. Mi samo gledamo, slušamo i pišemo.

Sevdalinka uvijek bježi od vulgarizama. Mi ne.

Teže i neprimjernije riječi može pasti na um samo nezavisnom komentatoru kome pjesma damare pali. Narodni stvaralac je prefinjen, lukav,perfidan i ubjedljiv. Što bi narod rekao – maslo mu ponekad nije za slavlja.

Kompletan tekst osvrta na ovu pjesmu možete pročitati na blogpostu – Bosna zemlja božije milosti