Skip to main content

Veliki Heinrich Heine poklonio je BiH jednu od najljepših sevdalinki – Kraj tanana šadrvana.

Iako je mnogi pjevaju i slušaju Kraj tanana šadrvana, tek rijetki znaju ko je napisao.

Koliko često treba vježbati ?

Melanholični melos i stihovi o tragičnoj i silnoj ljubavi generacijama su »bacali» u sevdah Bosance i Hercegovce i brojne poklonike sevdalinke na prostoru bivše Jugoslavije. Većina ljubitelja ove pjesme, a vjerovatno i neki njeni izvođači, ne znaju da ju je napisao Nijemac. Njen autor je Heinrich-Heine (1797.- 1856.), jedan od najvećih pisaca u istoriji svjetske i evropske književnosti, a njen originalni naslov je «Der Asra».

kraj tanana šadrvana napisao je  heinrich heine
Kraj tanana šadrvana napisao je Heinrich Heine

«Pjesma je vjerovatno nastala 1845. ili 1846. godine u Parizu. Tada je Heine već dugo, još od 1931. godine, bio u Francuskoj. Kod Heinea je Orijent predstavljao mjesto sretnih i nesretnih, jednostavnih i osjetljivih ili rafiniranih osjećaja. U mnogim njegovim pjesmama on ima važnu ulogu», kaže dr. Karin Füllner sa Instituta Heinrich-Heine u Düsseldorfu.

Kraj tanana šadrvana – Kako je «Der Asra» postala sevdalinka

Još nisu pouzdano utvrđene činjenice o tome ko je prvi preveo ovu pjesmu na jezike naroda u BiH. Ne zna se da li je Heineova «Der Asra» u BiH došla zahvaljujući prevodu Safvet-bega Bašagića, Alekse Šantića ili Dragutina Ilića. 

Za mnoge su ovu pjesmu najbolje izvodili Himzo Polovina i Zaim Imamović. Pored njih, Heineove stihove su uglazbljivali i pjevali brojni orkestri i pjevači poput Hanke Paldum, Zvonka Bogdana, Emine Zečaj, Ibrice Jusića …, a u najnovijim interpretacijama se, između ostalog, može poslušati i u džez izdanju «Sarajevo Jazz Guerille» ili pak osobenoj izvedbi Damira Imamovića. Ipak, jedina ju je Hanka Paldum otpjevala na njenom izvornom njemačkom jeziku.

Zanimljivo je i da je jedan od najurbanijih i najpopularnijih bendova u bivšoj Jugoslaviji dobio ime po pjesmi «Der Asra» Heinricha Heinea. Dogodilo se to, preme svjedočenjima u dokumentarnom filmu «Kad Miki kaže da se boji», tokom jednog od susreta Đoke-Anarhiste i Branimira Štulića. Tu večer su po ovoj pjesmi i Štulićev bend «Azra» i Đokina kćerka dobili ime. Johnny Štulić je istoimenu pjesmu izveo na albumu «Balkanska rapsodija».

Mi smo odabrali da vam predstavimo verziju koju izvodi Jakša Jurević …

Izvor – Deutche Welle