Skip to main content

Damir Imamović – Centar za kulturu Lukavac u junu priprema pravu muzičku poslasticu za sve ljubitelje sevdaha

Damir Imamović – Jedan od najboljih interpretatora i istraživača sevdaha, će 9. juna 2022. godine na Velikoj sceni Centra za kulturu Lukavac sa početkom u 20:00 sati, održati cjelovečernji koncert a nakon toga, 10. juna, radionicu SevdahLab, koja predstavlja izuzetan istraživačko – obrazovni projekat.

Damir Imamović jedan je od rodonačelnika novog sevdaha. Posebnost je njegovog pristupa u prožimanju tradicije, koju baštini i kao pripadnik jedne od najutjecajnijih sevdalijskih porodica, inovativnog kompozitorskog,  aranžerskog i intepretativnog nadograđivanja sevdalinke te snažnog oslanjanja na uvide stečene istraživanjem historijskih pisanih i zvučnih izvora.

damir imamović
Damir Imamović

Od velike je važnosti njegova knjiga Sevdah: Muzičko putovanje kroz tri stoljeća. Izlasku knjige prethodila je velika multimedijalna izložba “Sevdah, umjetnost slobode” koju je Damir postavio u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu krajem 2015. godine.

Kao izvođač i autor Damir djeluje od 2005. i do sada je izdao sedam albuma. Sarađivao je s nizom uglednih muzičara, gostovao na pozornicama širom svijeta (u zemljama jugoistočne, zapadne i srednje Europe, SAD-u, Meksiku, Indiji i Kini) te pisao muziku za pozorište i film. Dobitnik je dvije važne godišnje nagrade kolektivne, bh. autorske agencije AMUS: za promociju tradicionalne muzike BiH (2016.) i za autorstvo u tradicionalnoj muzici (2017.).

Njegov album „Singer of Tales“ referentna Transglobal World Music lista proglasila je „Evropskim albumom godine” (2020.) dok je za svoj ukupni rad Damira ugledni britanski magazin Songlines proglasio „Najboljim muzičarem Evrope“ (2021.).

Ulaznice za ovaj nesvakidašnji koncert Damira Imamovića, po cijeni od 15 KM su u prodaji u Službi za administraciju i marketing Centra za kulturu Lukavac u vremenu od 7:00 do 20:00 sati.

Sve dodatne informacije i rezervacije zainteresovani mogu dobiti pozivom na broj 035/554-440 ili putem fb stranice Centar za kulturu Lukavac.

damir imamović
Damir Imamović

Damir Imamović rođen je 1978. godine u Sarajevu (BiH). Iako se za muziku interesuje od djetinjstva, potpuno joj se posvećuje tek nakon studija filozofije.

2004. godine zajedno sa Farah Tahirbegović radi na monografiji pjesama svoga dede i jednog od najuticajnijih pjevača u historiji sevdaha – Zaima Imamovića. Ta knjiga uvodi ga u svijet sevdaha, ali i profesionalnog bavljenja muzikom. Ubrzo počinje graditi vlastiti repertoar nastupajući u BiH i inostranstvu.

Od prvih nastupa izdvajaju se: koncert u Turskom kulturnom centru u Sarajevu (2005.); gostovanje u centru Pompidou u Parizu u okviru obilježavanja godišnjice Centra Andre Marlaux (2005.); snimanje sa Vlatkom Stefanovskim za kompilaciju «Bentbaša – Bosanska ljubavna pjesma» (Goethe/Yaman, 2008.), kao i serija koncerata «Sevdah Ripablik» u sarajevskom café-u «Karabit» (buybook, Umjetnička galerija BiH).

2006. okuplja «Damir Imamović Trio» (Vanja Radoja – violina, Edvin Hadžić – kontrabas) sa kojim iste godine snima «DI3 Svira Standarde» (buybook). Nakon serije uspješnih nastupa u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj gori, Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Turskoj i dr., DI3 u novembru 2007. godine snima live CD u Omladinskom kulturnom centru «Abrašević» u Mostaru. «Abrašević Live» ubrzo postaje jedan od najslušanijih CD-ova «novog sevdaha» na području bivše Jugoslavije i donosi Triju nastupe na brojnim prestižnim scenama kao što su «CRR» u Istanbulu (2008.), «BKC» u Sarajevu (2008.), «Domu omladine» u Beogradu (2009.),  Jazz Fest Sarajevo (2009.) i  dr.

April 2009. godine donosi i premijerni koncert internacionalnog kvarteta Eric Vloeimans/Damir Imamović/Bojan Zulfikarpašić/Bachar Khalife u sarajevskom BKC-u, tokom muzičkog happeninga «Xenophonia». Kvartet nastavlja saradnju u avgustu iste godine sa dva koncerta na Umbria Jazz Fest Balcanic Windows u Beogradu i Novom Sadu (Srbija). U januaru 2011. godine Kvartet nastupa u amsterdamskom Concertgebouw, nakon čega slijedi holandska turneja sastava.

Prvi DI solo CD

U aprilu 2010. izlazi prvi DI solo CD (Gramofon) kojim se kruniše uspješna serija solo nastupa i novi korak koji Imamović pravi s ovom najstarijom od svih formi izvođenja sevdaha. Solo repertoar Damir gradi neprestanim nastupima na najrazličitijim svjetskim pozornicama: sarajevskom BKC-u, beogradskom Kolarcu, washingtonskom Kennedy Centru, čikaškoj The Old Town School of Folk Music, i dr.

Drugi DI solo CD zove se “Svrzina kuća” (iTM, 2011.). Snimljen je u julu 2011. tokom četiri koncerta u muzeju “Svrzina kuća” u Sarajevu.

Od 2012. Damir ponajviše nastupa u okviru mnogo hvaljenog Sevdah Takhta Damira Imamovića, zajedno sa Ivanom Mihajlovićem (el. bass) i Nenadom Kovačićem (perkusije). U oktobru 2012. izdaju prvi CD i kreću na turneju po Evropi.

2015. godine Sevdah Takht Damira Imamovića postaje kvartet kada mu se pridružuje izuzetna violinistica iz Sarajeva Ivana Đurić. Bend biva izabran za showcase koncert na festivalu WOMEX 2015 u Budimpešti a Damir 2015. godine potpisuje sa prestižnom izdavačkom kućom Glitterbeat Records i za njih izdaje novi album “Dvojka”. Album se, uz izvrsne međunarodne kritike, pojavljuje 29. aprila 2016. Te i naredne godine Damir nastupa širom bivše Jugoslavije, na prestižnim evropskim scenama a u 2017. godini slijede i turneje u SAD i u Kini.