Skip to main content

MUSTAFA ŠANTIĆ – Oj djevojko pod brdom

Oj djevojko pod brdom, naziv je još jedne pjesme koju predstavljamo sa albuma Mustafe Šantića

Moć podataka u sportskom klađenju: Iskorištavanje analitike i uvida za uspjeh

Hayat Produkcija predstavlja još jedan singl u nizu sa albuma Mustafe Šantića, pjesmu “Oj djevojko pod brdom”

oj djevojko mustafa šantić
Oj djevojko pod brdom - Mustafa Šantić (V1DEO)

Mustafa Šantić, virtuoz na harmonici i fenomenalan klarinetista, svoj život je posvetio muzici i sevdalinki.

oj djevojko mustafa šantić
Oj djevojko pod brdom - Mustafa Šantić (V1DEO)

Jedan je od osnivača poznatog muzičkog sastava „Mostar Sevdah reunion“ koji je stekao ogromnu popularnost čitave regije, a i šire. Poslušajte i pogledajte “Oj djevojko pod brdom”

Uz sevdalinku je odrastao i sevdalinku i dan-danas živi.

Danas Mustafa uživa provodeći vrijeme sa svojom porodicom, ali radi i kao pedagog, podučava mlade generacije ljepoti muzike.

Gostujući u emisiji „Hayat Production Show“ objasnio je razliku između sevdaha i sevdalinke. Rekao je da su to potpuno dva razičita pojma, koja mnogi miješaju. Kao što i sam Mustafa kaže definicija sevdaha je, u arapskom značenju, „tečnost“ koja kruži ljudskim tijelom i koja u različitim momentima izaziva različitu emociju.

Objasnio je da su to sve vrste emocije i ljubav i ponos i dert, tako da je sevdah stanje duha, a sevdalinka je bosanska muzičko-poestska forma koja sadrži muziku svojstvenu ovim prostorima, a tekstove su pisali ljudi sa ovih prostora.

„Kad se kaže „pali ste u sevdah“ ne znači da je to zbog sevdalinke, to može biti priroda, pecanje ribe, druženje …svako stanje koje nije normalno po arapskom značenju je sedvdah. Tekstovi sevdalinke graniče sa filozofijom. Mora se sazreti za sevdalinku“, dodao je.

Na nagovor prijatelja odlučio je da je vrijeme da i on snimi nešto svoje, misleći na pjevanje.

„Počeo sam pjevati slučajno, uglavnom sam svirao i nisam razmišljao o tome da bih mogao pjevati, a evo kako sam ja „propjevao“, naš kolega iz MSR benda je bio dosta lošeg zdravlja, i sve malo-pomalo, svaki koncert je bila pjesma manje, i hajde Mustafa ti dopuni repertoar“, ispričao nam je.

„U posljednje vrijeme vrlo često se nađem u razmišljanju da bih trebao nešto snimiti. Počastit ću moje fanove jednim Sevdah albumom u saradnji sa Hayat produkcijom“, u razgovoru otkrio je Šantić.