Skip to main content

Mostar Sevdah Reunion je muzički sastav iz Mostara, Bosna i Hercegovina, čiji se muzički izraz gotovo u cijelosti sastoji od sevdaha, sevdalinki i romske muzike u modernim aranžmanima.

Možda je najbolji opis muzike Mostar Sevdah Reunion-a “Balkanski blues”.

Šta vidjeti u Travniku?

Sastav čine Mišo Petrović (gitara), Sandi Duraković (gitara), Nermin Alukić Čerkez (vokal i gitara) , Vanja Radoja (violina), Marko Jakovljević (bas), Gabrijel Prusina (klavir) i Senad Trnovac (bubnjevi).

Idejni začetnik Mostar Sevdah Reunion sastava je Dragi Šestić, producent i menadžer benda.

Prvi album je snimljen u Centru Pavarotti u Mostaru i izdan je 1999. godine za izdavačku kuću World Connection iz Nizozemske.

mostar sevdah reunion
Mostar Sevdah Reunion - Sevdahlije, novi izvođači sevdalinke (V1DEO)

Slijedi suradnja Mostar Sevdah Reunion sa Šabanom Bajramovićem i izdavanje drugog albuma 2001. Nakon suradnje s Šabanom Bajramovićem, Dragi Šestić pokreće izdavačku kuću Snail Records 2002 godine i otkriva Ljiljanu Buttler i snima dva albuma (The Mother of Gypsy Soul i The legends of Life).

Između dva albuma s Ljiljanom Buttler, snimljen je album A Secret Gate. 2006 izlazi ponovo album sa Šabanom Bajramovićem , a 2007 Cafe Sevdah kojim je sastav prezentirao najnovije pjevačko otkrovenje -Nermina Alukića Čerkeza.

2013. izlazi najnoviji album “Tales From A Forgotten City” gdje sastav u potpunosti kreira konceptualni pristup prezentacije Mostara kroz vjekove.

mostar sevdah reunion
Mostar Sevdah Reunion - Sevdahlije, novi izvođači sevdalinke (V1DEO)

Prvi album Mostar Sevdah Reunion je snimljen u Centru Pavarotti u Mostaru i izdan je 1999. godine za izdavačku kuću World Connection iz Holandije. Slijedi saradnja s Šabanom Bajramovićem i izdavanje drugog albuma. Nakon prekida saradnje s Šabanom Bajramovićem, Dragi Šestić 2002 godine otkriva Ljiljanu Buttler i snima dva albuma (The Mother of Gypsy Soul i The legends of Life) za Snail Records.

Između dva albuma s Ljiljanom Buttler, snimljen je album A Secret Gate 2003 godine. 2006 izlazi ponovo album sa Šabanom Bajramovićem , a 2007 Cafe Sevdah kojim je bend prezentirao najnovije pjevačko otkrovenje iz Prijedora-Nermina Alukića Čerkeza, 2021 godine izdaju album Mostar Sevdah Reunion – “Tales From  A Forgotten City”

Nastupali su na najprestižnijim festivalima, koncertnim dvoranama, pozorištima, klubovima poput Barbican Centre-London, Concertgebouw-Amsterdam, North Sea Jazz Festival/Holandija, The Newsgate-Newcastle, International Gypsy Festival-Tilburg/Holandija, Internacionalni Jazz festival Moers-Duseldorf, Svjetski muzički festival-Almerija/Španija, Sodra Teatern-Stokholm, Svjetski muzički festival u Oslu, Filmski festival u Kanu, Filmski festival u Berlinu i još mnogo toga. Ovacije su uslijedile nakon svakog nastupa. Jedna od najvećih TV stanica na svijetu, BBC je snimila jednosatni dokumentarac za seriju o najvećim svjetskim muzičkim bendovima. MSR je jedan koji predstavlja Balkan i njihovu muziku.