Skip to main content

Alma Subašić dostojna naslijednica velikih diva sevdalinke

Alma Subašić, rođena 30.05.1994. godine, je interpretatorica sevdalinke i pjeva od svoje desete godine života.

Šta vidjeti u Travniku?

Očeva harmonika i kućni ambijent u kojem je Alma odrastala su je oblikovali, da je već sa nepunih 10 godina tako interpretirala sevdalinke i narodne pjesme, da su mnogi stručnjaci iz svijeta muzike savjetovali da odmah snimi svoj prvi album, kako bi ostalo zabilježeno ono što, kako su i sami govorili “nisu nikada do tada čuli”.

Nakon festivala Narodne muzike u Konjicu na kojem odnosi jednoglasnu pobjedu, kako publike, tako i stručnog žirija, Alma polaže i audiciju u Javnom servisu Bosne i Hercegovine, te snima prvi singl “Veni moja ljubavi” za Radiotelevizijski arhiv, te potom završava i album pod nazivom “Pjesme u srcu i duši desetogodišnje djevojčice”, koji kasnije broji svoja tri izdanja.

alma subašić
Alma Subašić - Sevdahlije, novi izvođači sevdalinke (V1DEO)

Najljepše sevdalinke slušajte na jedinoj na televiziji posvećenoj sevdalinkama, Sevdah TV.

Jeste li zainteresovani da pročitate nešto više o uspješnim biznisima?

Alma Subašić i koncert u njenom gradu

Ubrzo slijedi i njen prvi solistički humanitarni koncert u rodnom gradu, gdje nastupa sa velikim orkestrom i tako oduševljava prisutne.

Nedugo za tim Alma snima i svoje prve autorske pjesme, nastupa na koncertima i festivalima, osvaja visoka pobjednička mjesta.

U Lisinskom prvi put nastupa i pjeva sevdalinke sa samo 12 godina i tradicionalno pjeva na koncertima “Sevdah u Lisinskom”.

Završava usporedo osnovnu i muzičku školu, potom Gimnaziju. Jedna od najmlađih interpretatorica sevdaha predstavljala je BiH, bosansku tradiciju i kulturu kroz izvođenje sevdalinki širom svijeta zajedno sa eminentnim imenima sevdaha poput Hanke Paldum, Mehe Puzić, Zehre Deović i Bebe Selimović.

Snimila je značajan broj sevdalinki za arhiv radio-televizije BiH. Pjevala je u brojnim koncertnim dvoranama: Benaroya Hall Seattle, USA, Beethoven Hall Stuttgart, Ataturk Hall Istanbul, Kulturni centar Toronto, Kanada, Sava centar Beograd, Dom Sindikata Beograd, Narodno pozorište Sarajevo.

Dobitnica Oskara za otkriće godine

Alma Subašić dobitnica je BiH Oskara za otkriće godine i nagradu za najboljeg debitanta na Ilidžanskom festivalu.

alma subašić
Alma Subašić - Sevdahlije, novi izvođači sevdalinke (V1DEO)

Predstavljala je bosanski sevdah i tradiciju širom svijeta (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Njemačka, Austrija, Švedska, Poljska, Kanada, Amerika). Kažu da njen glas dira tamo gdje nas rijetko što u životu dotakne.

Danas Alma ima 28 godina (2023), nedavno je stekla zvanje diplomirane arhitektice i nastavlja da pjeva i njeguje sevdah.