Skip to main content

Silvana Armenulić jedna od najvećih zvijezda (do pojave Lepe Brene) bivše nam države poginula je u saobraćanoj nesreći na današnji dan (10.oktobar)

Koliko često treba vježbati ?

Silvana Armenulić (pravim imenom Zilha Bajraktarević, rođena u Doboju) je bila jedna od najvećih jugoslavenskih muzičkih zvijezda, a njezin život je u 37. godini prekinula tragična nesreća, u kojoj su osim nje poginuli i i Miodrag Jašarević, šef narodnog orkestra Radio Beograda, koji je te večeri bio za volanom, i Silvanina sestra Mirjana (Mirsada) Barjaktarević, koja je bila u šestom mjesecu trudnoće.

Silvana Armenulić – Od Doboja do zvijezda

Cijela bivša država ostala je u šoku zbog tog ogromnog gubitka. Bila obožavana ne samo zbog svojeg posebnog glasa već i zbog svog načina odijevanja, ponašanja, ali i ljepote koja je unijela potpuno novu dimenziju na estradu tadašnje Jugoslavije.

silvana armenulić - kraljica sevdaha
Silvana Armenulić – Kraljica sevdaha


Zanimljivo je da mediji Silvanu gotovo da nisu ni spomenuli već je priča bila koncentrirana na Jašarevića. U to doba Silvana je bila u nemilosti medija zbog skandala koji je izazvala kada se u novogodišnjem programu pojavila u bikiniju.

Bila je udata za tenisera Radmila Armenulića, a oprobala se i u glumačkoj karijeri. Pojavila se u filmovima “Milorade, kam bek” (1970.), “Ljubav na seoski način” (1970.), “Lov na jelene” (1972.), “Građani sela Luga” (1972.) i “Saniteks” (1973.).

Najveći uspjeh u karijeri doživjela je kada je u televizijskoj seriji “Ljubav na seoski način” izvela pjesmu “Šta će mi život” koja je preko noći postala veliki hit i ploča na kojoj se nalazila je prodana u, za to vrijeme, nevjerojatnih 300.000 primjeraka.

Zanimljivo je da joj je tu pjesmu napisao legendarni Toma Zdravković kojeg je upoznala na klupi u parku u Leskovcu gdje je nastupala. On je tada bio u teškoj situaciji i Silvana mu je ponudila da nastupa na njezinim koncertima, a Toma joj je u znak zahvale napisao pjesmu koja je postala jedan od njezinih najvećih hitova.

Zahvaljujući Silvani, Toma je također izgradio blistavu karijeru, a njegova udovica Gordana sada je za srpske medije otkrila i da je potajno bio zaljubljen u nju te da ga je njezina smrt jako pogodila.

Umjetničko ime Silvana izabrala je nakon što su je prijatelji počeli tako zvati jer su primijetili sličnosti sa italijanskom glumicom Silvanom Mangano. 

silvana armenulić  i toma zdravković
Silvana Armenulić i Toma Zdravković

Njezina smrt i dan danas izaziva brojne kontroverze jer neki i dalje tvrde kako se nije radilo o nesretnom slučaju već o planiranom ubojstvu. Navodno ju je u to vrijeme proganjao jedan službenik državne sigurnosti kojeg je ona odbijala jer je bila udata, a on se s tim nije želio pomiriti. Time je njena smrt poprimila i političke konotacije.

A iako je Silvanina smrt ovijena velom misterija, ona je ostala zapamćena po svojem glasu i pjesmama.

izvor: tntportal.ba/klix.ba

dnevnik.hr