Skip to main content

Divanhana dobila nagradu u okviru manifestacije The Best of Rumeli

Grupa afirmiranih umjetnika okupljenih u izuzetno popularni sastav Divanhana, svojim izvedbama sevdalinki već godinama spajaju srca, osvajaju publiku i širom svijeta tkaju priču o sevdahu kao načinu života.

Kako urediti video na mobilnom telefonu

A bosanskog duha i sevdaha svakako ima i u Turskoj, odakle dolazi najnovije priznanje kreativnosti i ljepoti izvedbe popularne Divanhane.

divanhana nagrađena i u turskoj
Divanhana nagrađena i u Turskoj

Naime, članovi benda upravo su se vratili iz Istanbula, gdje im je uručeno priznanje u kategoriji “Najbolji umjetnici BiH” i to u okviru manifestacije The Best of Rumeli.

Priznanja se dodjeljuju u 17 različitih kategorija u oblasti nauke, umjetnosti, novinarstva i društvenog aktivizma.

divanhana nagrađena i u turskoj
Divanhana nagrađena i u Turskoj

“Počašćeni smo i sretni da je ovogodišnje priznanje pripalo nama. Naime, naša nas je muzika vodila u mnoge zemlje svijeta i izuzetno smo sretni što se na tom popisu našla i Turska s kojom dijelimo izvjestan dio historije. Vođeni idejom da, kad se dvije kulture sretnu, one neminovno obogaćuju jedna drugu, prije nekoliko godina uradili smo i jedan sjajan projekt s umjetnicima iz Turske. Stoga je ova ceremonija bila sjajna prigoda da širimo sevdah, obnovimo naša prijateljstva i gradimo mostove za neka buduća”, izjavila je Selma Droce, vokalistica Divanhane.

Ovogodišnje izdanje The Best of Rumeli je šesto po redu, a inicijator i organizator je RUBAFED (Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu), organizacija osnovana 2006. godine s ciljem uspostavljanja i održavanja prijateljskih i partnerskih odnosa s državama Balkana.

divanhana nagrađena i u turskoj
Divanhana nagrađena i u Turskoj

Moderatori svečane dodjele, tokom koje je Divanhana svojom izvedbom legendarne Šantićeve “Emine” oduševila prisutnu publiku, bili su Jusuf Emin i turska umjetnica Suzan Kardeş s kojom je Divanhana 2018. godine izdala studijski album Kardeş.