Skip to main content

Zehra Deović, (Aj gdje si dragi živa željo moja) rođena 09. decembra 1938 godine u Foči, bila je bosanskohercegovačka interpretarorica sevdalinki. Još kao djevojka postala je članica tamošnjeg omladinskog KUD-a “Jedinstvo”.

Zehra Deović je fenomenalno prenijela jedinstvenu emociju u pjesmi “Aj gdje si dragi živa željo moja”

Koliko često treba vježbati ?

Njen talent ubrzo ju je odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pjevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama, obišla je po nekoliko puta sve kontinente.

zehra deović - aj gdje si dragi živa željo moja
Zehra Deović – Aj gdje si dragi živa željo moja

Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etno-muzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunskog kvaliteta. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade Bosne i Hercegovine.

Zehra je govorila: “Pjevač ne smije da se pamti po pjesmama već isključivo po pjevanju, jer pjesma prolazi, a glas ostaje, naravno ako ga taj neko ima”. Također, u vrijeme kada su mnogima značile zlatne i srebrene ploče govorila je: “Bolje zlatan glas, nego zlatna ploča”.

Aj gdje si dragi
ziva zeljo moja
aj ziva zeljo moja
aj zivom sam te aman zeljom pozelila

Aj zivoj je srce ispucalo
aj srce ispucalo
aj kao ljeti aman
zemlja od sunasca

Aj oblak ide i kisa ce pasti
zemlja ce se sa zemljom sastati
aj a ja s dragim
aman nikad dovijeka

Veliki radijski hit bovše Jugoslavije.