Skip to main content

Organizacija manifestacije 14. Festival sevdalinke bio je povod da premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić upriliči prijem za predstavnike Udruženja  muzičkih umjetnika.

14. Festival sevdalinke – Sevdalinka, kao bosanskohercegovačka nematerijalna baština, mora biti sačuvana u svom izvornom obliku, istaknuto je tokom razgovora.

Ljeto u Tuzlanskom Kantonu: 10 destinacija za posjetiti

Osnovni cilj i zadatak, kako Udruženja, tako i samog Festivala sevdalinke je afirmacija i očuvanju sevdalinke, kroz zadržavanje orginalnog izvođenja i promovisanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica.

14. festival sevdalinke
14. Festival sevdalinke biće podržan i od Vlade TK

„Organizujući čak 14. Festival sevdalinke, Udruženje je uspješno ostvarilo svoj glavni cilj. Skrenuli smo pažnju javnosti i svih relevantnih subjekata na važnost i značaj sevdalinke kao našeg izvornog nematerijalnog kulturnog blaga. Ovaj projekt je od iznimno velikog značaja za Tuzlanski kanton, Grad Tuzlu, ne samo za TK i Grad Tuzlu nego i za državu BIH region i šire.

Projekat 14. Festival sevdalinke je svojim dugogodišnjim aktivnostima i procesom nominacije sevdalinke na UNESCO listu kao i  činjenice da je pod pokroviteljstvom UNESCO-a, izazvao veliko interesovanje javnosti“, kazala je danas predsjednica Udruženja Ramiza Milkunić, akcentirajući da je Udruženje pripremilo i predalo nominacijski fajl koji sadrži veliki obim potrebnih dokumenata, arhivske građe kao i film koji je rađen sa ciljem prezentiranja sevdalinke i tradicije BIH.

Tokom sastanka predstavnici Udruženja su se zahvalili Vladi Tuzlanskog kantona na dosadašnjoj podršci realizaciji ovog značajnog projekta.

Premijer Halilagić je uputio čestitke svima koji već godinama uspješno rade na ovom izuzetnom projektu koji na najbolji način čuva našu muzičku tradiciju.

„Sevdalinka je naše kulturno-historijsko naslijeđe i bogatstvo koje imamo. U prilici smo i svjedočimo da se mnogi u okruženju, svjesni njene kvalitete, bore i prisvajaju sevdalinku, relativizirajući njeno porijeklo, što ne smijemo dopustiti. Ova manifestacija je jedan od brendova Tuzlanskog kantona i dužnost je Vlade Tuzlanskog kantona da uvaži njene potrebe i pomogne njeno održavanje.

Time, uz prezentaciju ovog muzičkog žanra u njegovom punom obimu i sjaju, pravimo i jedan blagi pozitivan pritisak na sve one koji su u poziciji i koji odlučuju o uvrštavanju na UNESCO-ovu listu“, zaključio je premijer Halilagić.