Skip to main content

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora. Festival će od 02-04. novembra 2021. godine doživjeti svoje trinaesto izdanje.

Koliko često treba vježbati ?

Udruženje muzičkih umjetnika iz Tuzle koje djeluje u cijeloj Bosni i Hercegovini i regiji, dugi niz godina baštine i njeguju sevdalinku u izvornom obliku, kroz svoje programe, stručne seminare i radionice, predavanja, promocije knjiga, koncerte i javne nastupe, a poslednjih trinaest godina i organizovanjem Festivala sevdalinke pod nazivom „Sevdalinko u srcu te nosim“ a pod krovnim projektom „SEVDALINKA KULTURNO HISTORIJSKO-NEMATERIJALNO BLAGO BIH“

Misija festivala jeste očuvati sevdalinku kao kulturno-historijsko, nematerijalno blago BiH i obezbijediti da sevdalinka bude upisana na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.

festival sevdalinke - program
Festival sevdalinke – Program

Tokom godina razvili smo veliku mrežu podrške i kreirali preko 100 dešavanja u Bosni i Hercegovini i šire, te svakodnevno promovišemo i afirmišemo sevdalinku kroz medije, nastupe i rad.

Sam Festival sevdalinke se sastoji iz nekoliko aktivnosti:

  1. Međunarodno takmičenje mladih harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”
  2. Takmičenje autora i izvođača 
  3. Revijalna noć

Prijave za 3. Međunarodno takmičenje harmonikaša su još uvijek otvorene, a prijaviti se možete klikom OVDJE.

Na dosadašnjim festivalima je učestvovalo preko stotinu vrsnih interpretatora sevdalinke iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Holandije, Austrije kao i prateći orkestar kojeg cine izuzetni poznavaoci i baštinici sevdalinke pod rukovodstvom prof. Dejana Milkunića.

Ove godine očekujemo najveći Festival do sada, sa proširenim sadržajima, javnim promocijama te velikom medijskom podrškom.

Pogledajte kako je bilo na 12. Festivalu Sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”:

LINKOVI:

https://festivalsevdalinke.com/prijave-harmonika/
https://www.youtube.com/watch?v=srqIUOJhbS0