Skip to main content

Poznate sevdahlije su nas napustile u 2020. godini

U godini koju je obilježila pandemija koronavirusa oprostili smo se od mnogih poznatih ličnosti, a odlazak svakog od njih ostavio je prazninu koju je nemoguće popuniti.

Početkom 2020. godine, u januaru, preminuo je nekadašnji prvi čovjek NBA lige David Stern, a nedugo zatim napustila nas je velika srbijanska glumica Neda Arnerić. Istog mjeseca preminula je i legenda Bordo tima Zijad Arslanagić, ali i legendarni komičar Terry Jones iz Monthy Pythona.

Kraj januara obilježila je tragična pogibija legendarnog košarkaša Kobea Bryanta, s kojim je poginula i njegova 13-godišnja kćerka Gianna.

Šestog februara u 103. godini preminuo je legendarni holivudski glumac Kirk Douglas. Krajem drugog mjeseca u 91. godini zauvijek je otišao i bh. akademik Muhamed Filipović.

poznate sevdahlije su nas napustile u 2020.
poznate sevdahlije su nas napustile u 2020. poznate sevdahlije su nas napustile u 2020. godini poznate sevdahlije su nas napustile u 2020. godini poznate sevdahlije su nas napustile u 2020. godini

Krajem marta preminuo je i Kenny Rogers, legendarni country pjevač. Jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u BiH Izeta Beba Selimović napustila nas je početkom marta.

Prvog aprila umro je bh. umjetnik Jusuf Nikšić, a dva dana kasnije svijet je napustio i Bill Withers, veliki američki soul pjevač. Istog mjeseca preminuli su i: legenda jazza Ellis Marsalis, mostarski glumac Mirsad Elezi, Stirling Moss i Brian Dennehy. Krajem istog mjeseca u Sarajevu je preminula diva sevdaha Emina Zečaj.

Među prvima koji su preminuli od posljedica oboljenja COVID-19 u BiH je ugledni sarajevski epidemiolog Šefik Pašagić. Preminuo je u aprilu.

U maju je umro legendarni glumac i komičar Jerry Stiller, ali i jedan od začetnika rock’n’rolla Little Richard. Sredinom ovog mjeseca otišao je i glumac Fred Willard, poznat po ulozi u seriji “Svi vole Raymonda”, a nekoliko dana prije zauvijek smo se oprostili od talentovanog mladog producenta Rijada Fazlića koji je na muzičkoj sceni bio poznat kao Kolateral.

Bh. pisac Bekim Sejranović u maju je izgubio borbu s teškom bolešću. Nekoliko dana kasnije preminuli su i Richard Herd, Anthony James i gitarista grupe KISS Bob Kulick.

Kraj maja obilježila je smrt Georgea Floyda, čovjeka kojeg je na ulici u SAD-u brutalno ubila policija. Njegova smrt bila je povod za pokretanje velikih protesta čiji je cilj ostvarivanje jednakosti u društvu.

Legenda sarajevskih ulica Markan, čovjek od kojeg smo kupovali novine, umro je 8. juna. Već 10. juna otišao je i veliki humanista Goran Bubalo, a nekoliko dana kasnije preminuo je mladi reditelj Igor Vuk Torbica. Na koncu juna oprostili smo se od hrabrog sarajevskog komičara Jasmina Džemidžića i američkog komičara Carla Reinera.

U julu je otišao i istaknuti slikar i akademik Seid Hasanefendić. Sredinom jula umrla je Zinzi Mandela, kćerka Nelsona Mandele. Tada smo se oprostili i od slikara Ferida Prcića, gitariste Petera Greena i voditelja Regisa Philbina.

Juli je obilježila velika tragedija, na Neretvi je poginuo mladi bh. alpinista Armin Gazić. Nekoliko dana kasnije, nakon kratke borbe s teškom bolešću preminuo je sarajevski fotoreporter Zoran Kanlić. Krajem mjeseca umrla je i Olivia de Havilland, zvijezda filma “Prohujalo s vihorom”.

U osmom mjesecu smo pozdravili “plavog dječaka”, 4. augusta preminuo je legendarni hrvatski muzičar Rajko Dujmić. Dan kasnije umrla je i srbijanska književnica Isidora Bjelica. Oprostili smo se i od slikara Nesima Tahirovića te Tonka Maroevića i aktivistice Belme Šoljanin. Kraj mjeseca obilježila je smrt holivudskog glumca Chadwicka Bosemana i odlazak prvakinje hrvatskog glumišta Zoje Odak.

Početkom septembra otišao je i ambasador sevdalinke i čuvar sevdaha Emir Dedić. Nekoliko dana kasnije, odnosno 7. septembra, preminuli su češki oskarovac Jiri Menzel, kao i Bruce Williamson.

Autor romana “Forrest Gump” Winston Groom preminuo je isti dan kada i uspješni sarajevski fotoreporter Jasmin Jasko Alibegović, odnosno 18. septembra.

U 99. godini je krajem mjeseca umro direktor kompanije PepsiCo Donald Kendali, a do kraja mjeseca preminuli su i srbijanski reditelj Goran Paskaljević i Mac Davis.

U oktobru smo uputili posljednje pozdrave Eddieju van Halenu, Johnnyju Nashu, Paulu Mattersu, Muhamedu Čengiću i Edhemu Sirči.

Krajem oktobra svijet je potresla i vijest o smrti prvog Jamesa Bonda – u 90. godini umro je Sean Connery.

Početkom novembra preminuo je istaknuti arhitekta Sead Gološ, a samo tri dana kasnije regionalna teatarska scena oprostila se od Dragana Jovičića. Nedugo zatim umro je i legendarni pjevač Kićo Slabinac, pa i Nedžad Imamović, legenda sevdaha. Sredinom mjeseca pozdravili smo glumca Ivana Bekjareva. U novembru je preminuo i osnivač kompanije FIS Pero Gudelj.

Rastužio nas je i odlazak legendarnog Mustafe Nadarevića, njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za regionalno glumište. Samo tri dana kasnije svjetski mediji objavili su vijest o smrti legendarnog Argentinca Diega Maradone.

Isti mjesec preminuli su i istaknuti hrvatski glumac Špiro Guberina i muzičar Mikica Zdravković (27. novembar). Dva dana kasnije fanovi serije “Star Wars” oprostili su se od Davida Prowsea, glumca poznatog po ulozi Dartha Vadera. Isti dan umrli su i basista Riblje Čorbe Miša Aleksić i kompozitor i dirigent Josip Magdić.

Sarajevsku javnost je jako rastužila i vijest o smrti sarajevskog hirurga Abuda Sarića koji je preminuo 5. decembra usljed zaraze koronavirusom.

Šestog decembra umro je srbijanski pjevač narodne muzike Džej Ramadanovski. Sredinom ovog mjeseca od posljedica koronavirusa preminuo je slikar Taib Kovač, kao i glumica Barbara Windsor. Posljednji mjesec 2020. godine zabiježio je i smrti slavnog engleskog pisca Johna le Carrea.

Svjetski priznat stručnjak za nuklearnu medicinu Stočanin Asaf Duraković preminuo je sredinom decembra u SAD-u. Nedugo zatim umrli su i likovni umjetnik i grafičar Dževad Hozo, a onda i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. 27. decembra napustila nas je i legendarna Milka Babović, jedan od TV simbola sarajevske olimpijade.

Krajem decembra od srčanog udara preminuo je jedan od najboljih bosanskohercegovačkih atletičara Osman Junuzović.