Skip to main content

Istraživanje najboljih turističkih agencija završeno je nešto prije nego je nezvani gost COVID-19 pokucao na naša vrata. Tako da rezultati odražavaju iskustva čitaoca prije pandemije, ali nadamo se da će ovaj gost brzo shvatiti da je nepozvan pokucao na naša vrati i brzo otići, a da će te razna putovanja nadahnuti da naiđeš na najbolje turističke agencije.

Odabir turističke agencije

Ako si ikada putovao sa raznim agencijama onda znaš da moraš biti čarobnjak da budeš dobar organizator putovanja. Ti čarobnjaci nas često iznenađuju tajnim (dodatnim) obrocima u resoranima, privatnim razgledanjima zooloških vrtova, posjetama najboljih muzeja van njihovog radnog vremena. Jednom možda budu toliki čarobnjaci da nas iznenade plaži koja je rezervisana specijalno samo za nas, vožnjom helikoptera na ručak ili pješačenjem safarijem. Sve to omogućiti će vam najbolje turističke agencije.

To su vrste putovanja i procvata koje bi bilo teško, ako ne i nemoguće, sastaviti samostalno, čak i s pedantnom osobnošću i obiljem slobodnog vremena. Najbolji turoperatori imaju veze, iskustvo i i znaju kako i šta je neophodno za planiranje besprijekornog putovanja. Oni znaju najzanimljivije vodiče za safari i kako te odvesti do aeredroma,rezervaciju najbolje tratorije u Rimu – kao i najpoželjniji stol i lični sastanak s kuharom.

Razna mišljenja o najboljim hotelima, odmaralištima, gradovima, otocima, kruzerima, toplicama, avio- kompanijama i još mnogo toga se kriju u frazi „najbolje turističke agencije“. Čitatelji su ocjenjivali  najbolje turističke agencije na temelju njihovog osoblja i vodiča, odredišta, aktivnosti, smještaja, hrane i ukupne vrijednosti.

najbolje turističke agencije za odlazak na putovanje
Najbolje turističke agencije na balkanu

Karakteristike najboljih agencija za putovanja

Prije nego odabereš  koje su to najbolje turističke agencije, moraš shvatiti da su one zasebne, da je svaka kao individua, svaka ima svoju karakteristiku. Pa tako biraš onu koja je najpogodnija za tebe.

Neke su dobre ako si planinar, i stastven si prema divljini i možeš sebe zamisliti na dionicama Bornea ili Patagonije, druge su za bicikliste,treći za hedoniste i prepuštaju se uživanju.

Iako je pandemija dovela do veliko  zastoja globalne turističke industrije tokom prošle godine, naziru se  znakovi da oporavak počinje. Kratkoročno je to vjerojatno potaknuto domaćim turizmom, a proći će neko vrijeme dok se međunarodna putovanja ne vrate na razinu prije pandemije. Europskim putnicima trebat će vremena i hrabrosti za putovanje u inostranstvo u broju,kao što je to bilo prije. Ipak, dobra je ideja istražiti svoja ciljana tržišta unaprijed, tako si potpuno spreman/-a i kad se putovanja vrate u punom sjaju.

Certifikati agencija za putovanje

Ono što je jako bitno da svaka dobra i provjerena turistička agencija ima pravi certifikat.

To je obećavajući znak. ASTA je najveće svjetsko udruženje turističkih profesionalaca, s etičkim kodeksom. Ako je tvoj vodič za putovanja certificiran od strane The Travel Institute koji nudi kurseve  o raznim odredištima i putničkim specijalitetima, to je bonus. Najbolje turističke agencije najčešće imaju starije agente, koji su prošli sve destinacije koje nude. Moja najbolja iskustva s agentima bila su jedan na jedan. Čar susreta – pogledati agenta u oči, stisnuti mu ruku, je nešto sa čim internet agencije ne mogu parirati. (Napomena: ne rade svi agenti u kancelariji, ali online agenti, tj.oni koje rade od  kuće mogu te i lično posjetiti).  Po meni nekada ima više čari ovakav telefonski razgoor, nego kada me u „velikoj turističkoj agenciji“ dočeka djevojka ili momak iz korisničke službe i izbrblja cijelu skriptu na telefon.

Cilj najbolje turističke agencije je da njihovi korisnici budu zadovoljni, da budu prepoznati kao marka, da pružaju dobro zabavu, odmore, akcije  i na kraju da dobiju hrpu dobrih recenzija.

Zato prije nego se odlučiš za neku turističku agenciju, prvo isplaniraj svoj odmor, i kakvog duha želiš da bude on, i to će ti donijeti odgovor na mnoga pitanja.