Skip to main content

Signal na TV-u se prima na tri načina: putem kabela (tzv. kabelska televizija), preko satelita (poznatija i kako satelitska tv) i zemaljski (prenošenje kanala preko antene). Uputstvo kako podesiti kanale na tv

Mnogim ljudima nema draže nego kada dođu umorni s posla, zavaljati se u kauč i upaliti TV. Drugim riječima, jednostavno “pustiti mozak na pašu”, mijenjati kanale i maksimalno se opustiti.

Ta, za mnoge ljude omiljena, radnja neće biti moguća ako vam tv kanali nisu podešeni. Bez obzira da li je satelitska tv, digitalna ili analogna, dok se kanali ne podese, ne možete uživati.

Stoga se svako toliko ljudi znaju zapitati, pogotovo ako su tek kupili TV: kako podesiti kanale na tv-u i pronaći svoju omiljenu sevdah.tv? Želimo da tu, nikome dragu radnju obavite uz što manje muke, stoga u nastavku objašnjavamo kako podesiti kanale na TV-u.

Najprije, mnoge televizije danas imaju opciju automatskog podešavanja kanala. Jednostavno, odete na postavke TV-a, pod rubriku kanali, pritisnite gumb automatsko podešavanje, i gledajte kako se sve odvija pred vašim očima. TV će u tom slučaju sam pretraživati kanale te vam ih spremati po redu na vaš TV. Ako pak želite drugačiji redosljed kanala, kroz cijeli postupak možete proći i ručno. U istom izborniku (Postavke) kod rubrike kanali odaberite ručno podešavanje.

kako podesiti kanale na tv
Kako podesiti kanale na tv i uživati u svojim omiljenim

Kako podesiti kanale na tv-u ručno?

Način kako podesiti kanale na TV-u nije isti ako se radi o automatskom podešavanju i ručnom. Kao što smo prethodno opisali, za automatski način podešavanja dovoljno je pritisnuti gumbić i gledati kako se sve događa pred vašim očima samo.

Ako pak želite kontrolirati taj postupak i odlučiti o tačnom redosljedu vaših kanala, onda je bolje ručno podesiti tv kanale. U nastavku ćemo detaljnije opisati kako podesiti kanale na tv-u ručno s obzirom da je postupak malo složeniji nego automatsko podešavanje.

Isto tako, kod automatskog podešavanje se zna dogoditi da se nekoliko kanala ponovi. Stoga, slijedite ove upute: najprije odaberite opciju channel setup, a zatim manual tuning. Zatim odaberite Program i dodjelite brojeve koje želite kanalima. Sastav boja nek vam bude PAL ili SECAM, a zvuk 2. 0 stereo, ili 5. 1 ako imate taj sastav ozvučenja.

Zatim stisnite opciju pretraživanje i kad vam se pojavi kanal stisnite “spremi” na željeno mjesto. Takvu radnju ponovite za svaki kanal dok ih sve ne spremite na željena mjesta.

Kako podesiti kanale na tv-u ako je riječ o digitalnim kanalima?

Ako niste znali, signal na TV-u se prima na tri načina: putem kabela (tzv. kabelska televizija), preko satelita (poznatija i kao satelitska tv) i zemaljski (prenošenje kanala preko antene). Isto tako, možete imati i digitalni tv prijemnik za televizor preko kojeg gledate željene kanale.

Ako vas zanima kako podesiti kanale na tv-u kada je riječ o digitalnim kanalima, u nastavku ćemo vam dati odgovor na to pitanje. Najprije, trebate znati ima li vaš televizor, neovisno o tom da li je smart ili ne, tzv. DBV-T2 digitalni tuner. To ćete napraviti tako da pogledate karakteristike vašeg televizora na internetu.

Ako vam je TV stariji od 2012 godine, dobra je vjerojatnost da ćete imati navedeni DBV-T2 tuner. Isto tako, važno je da antenu digitalnog prijemnika spojite na tv u za to pripadajući ruter. Nakon toga prelazimo na ključno pitanje: Kako podesiti kanale na tv-u kada su u pitanju digitalni kanali? U postavkama vašeg TV-a pod rubrikom kanali, odaberite traženje kanala, a zatim opciju: samo digitalni. I to je to! Svi dostupni digitalni kanali će se automatski spremiti na vaš TV.