Skip to main content

Google oglašavanje je vrlo učinkovit alat koji se koristi kako bi određena stranica dostigla prvo mjesto na Google rezultatu pretraga. Posebno je učinkovito korištenje Google AdSense programa i opcije plaćanja za konkretrni klik po oglasu. „Pay per click“ (PPC – plaćanje po kliku) podrazumjeva u našem smislu da u zavisnosti od osoba koje su kliknule na vaš link vi dajete Google – u novac, dok da se nalazimo u situaciji da vi reklamirate određenu web stranicu vi bi dobivali novac u zavisnosti od količine ljudi koji su kliknuli na link.

Google oglašavanje

Oglas se nalazi na vrhu Google stranice za pretragu koja sadrži ključne riječi koje se poklapaju sa vašim ključnim riječima i označen je sa tagom „ad“ odnosno „sponzorisan link“. Uz pomoć ovog oglasa vama je zagarantovano prvo mjesto na stranici Google rezultata pretraživanja.

Politika koju Google oglašavanje provodi je takva da on teži da se prilikom njegovog korištenja uvijek osjećate sigurni. Također Google ne želi da se nameće i trudi se da vam donosi što relevantnije informacije upravo zbog navedenog Google je postao najveći internet pretraživač u svijetu. Dokaz da Google brine o svojim korisnicima je činjenica da skoro stotine hiljada oglašivaća koji pokušavaju na neki način prevariti korisnika ili plasiraju krivotvorenu robu se ukidaju skoro svaki dan.

Koje su to prednosti Google oglašavanja

Google oglašavanje voli nove stranice. One koje se prvi put javljaju uz pravilnu SEO optimizaciju i kvalitetan sadržaj mogu uz pomoć Google oglašavnja za relativno malo vremena dostići prvu stranicu Google rezultata pretraživanja. Glavna prednost Google oglašavanja je prikazivanje oglasa na prvoj stranici pretraživa. Sa ovim garantirate da će vaš link biti vidljiv i da vam je posjeta garantirana odmah.

Također prednost prednost Google oglašavanja je i ta što možete tačno odrediti ciljanu publiku i ograničiti bužet onoliko koliko vi želite. Novac sa vašeg računa odlazi u onom trenutku kada neko klikne na vaš oglas.

upute za google oglašavanje
Google tražilica

Odabir oglasa i upotreba kolačića

Sigurno ste se mnogo puta zapitali kako se prikazuju oglasi odnosno na osnovu koje metode se prikazuje Google oglašavanje. Sve zavisi od kontenta, nekad će se oglasi prikazivati na osnovu lokacije i tada vaša IP adresa postaje odličan pokazatelj vaše lokacije. Na ovaj način dolaze vam oglasi o filmovima koji će se uskoro prikazivati u vašoj zemlji ili gradu. Također oglasi se mogu prikazati i na osnovu konkeksta stranice koju često  posjećujete.

Kada stranica kvalitetno koristi kolačiće onda se proces krstarenja internetom učini slobodan i neograničen, a Google je stranica koja najbolje koristi kolačiće. Bez kolačića oglašivaći teže dolaze do publike i težem i je da saznaju koliko se njihovih oglasa prikazalo i koliko je osoba kliknulo na njihov oglas. Mnoge velike komapnije i web stranice ulaze u ekskluzivno partnerstvo sa Google – om kako bi dobili pristup sjajnoj mreži koju nudi Google i na taj način prikazivali oglase svojim posjetiteljima.

Razlika između oglašavanja na pretraživačkoj i prikazivačkoj mreži

Kao što smo govorili Google oglašavanje predstavlja najbolji i najčešće korišten internet pretraživać u svijetu koji koriste milioni i milioni korisnika dnevno. Google je svjestan ove činjenice i kada reklamirate određeni proizvod ili uslugu, sa korištenjem Google – ovog sistema oglašavanja osiguravate da vaš rezultat bude prvi i da bude vidljiv.

Prikazivačka mreža podrazumjeva web stranice koje sve zajedno čine jednu cjelinu na kojoj se prikazuju Google oglasi. Ova mreža također obuhvata i mobilne web lokacije kao i aplikacije. Sa ovom vrstom oglašavanja privlačite dosta širi raspon korisnika koji imaju različita interesovanja. Na vama je samo da kreirate oglas koji će zainteresovati korisnika i selektirat gdje će se oglas prikazat.