Skip to main content

Mladeži nekome mogu biti iritantni a nekome lijep i simapatičan detalj na licu i tjelu. Iako se karakterišu kao dobroćudne promjene na koži, često iza sebe mogu kriti određene bolesti. Bitno je da znate raspoznati rizične mladeže te da ih znate pravilno tretirati.

Budući da svaka osoba ima od 20 do 40 mladeža, ovo je pravi tekst za sve. U nastavku vam donosimo sve što trebate znati o mladežima.

Vrste mladeža

Mladeži su obično različite veličine, te mogu biti spljošteni ili uzdignuti, glatki ili hrapavi  i mogu iz njih rasti dlake. Iako su većinom tamnosmeđi ili crni, madeži mogu biti boje mesa ili žutosmeđi.

Urođeni mladeži, kako im i samo ime kaže prisutni su od rođenja i javljaju se kod 1 do 100 djece.  Različite su veličine i obično su dobroćudni, ali imaju predispoziciju razvoja u maligni melanom. Prema nekim istraživanjima, rizik za razvoj malignog melanoma kreće se u rasponu od 4 – 15%.

Obični mladeži javljaju se u djetinjstvu, pretežno na dijelovima tijela koji su izloženi suncu. Veličine su do 5 mm i jednako su pigmentirani. Oblik im može biti okruglasti ili ovalni. Ono što je bitno da znate, jeste da se običan mladež rijetko razvija u zloćudni oblik

Atipični mladeži javljaju se nakon adolescencije. Karakteriše ih smeđa do tamnosmeđa boja s ružičastom pozadinom. Često imaju ovalni oblik, plosnatiji rub od središta. Veličine su od 5 do 12 mm. Javljaju se najčešće na bedrima, dojkama i vlasištima. Osobe koje imaju ove mladeže, trebaju izbjegavati pretjerano izlaganje suncu. Oni predstavljaju povećani rizik za nastanak malignog melanoma.  Zbog toga je potrebna redovna kontrola dermatologa, a isto tako i samopregled.

Složeni mladež može imati svaka osoba ali bitno je znati da je dobroćudan. Središnji dio je obično uzdignut i ondje su smještene pigmentne stanice. Može biti različitog intenziteta svjetlije ili tamnije smeđe boje

Intradermalni mladež obično je boje kože ili blago svjetlosmeđ. Oni se najčešće uklanjaju iz estetskih razloga ako osobama smetaju ili ih stalno ozljeđuju. Javljaju se na području glave, vrata i gornjeg dijela tijela.

Pjegice su također kožne promjene kod svjetloputih osoba. Uvijek su dobroćudne i ne zahtijevaju liječenje te nikad ne prelaze u melanom

Promjene na mladežima

Promjene na mladežima kao što su povećanje, tamnjenje, upala, mrljaste promjene boje, krvarenje, puknuta koža, svrbež i bol―upozorenje su na maligni melanom. 

Ako se pokaže da je mladež kancerogen, može biti potreban dodatni kirurški zahvat da se ukloni koža koja ga okružuje.

Niti jedna od navedenih promjena nije alarmantna i važno je upozoriti ljude da se melanom liječi uspješno ukoliko se na vrijeme otkrije. Zato je važno redovito posjećivati dermatologa te samokontrolom pratiti promjene na koži.

Mladeži na tijelu otkrivaju vašu sudbinu

Prema vjerovanjima mladeži na tijelu ali i njihova boja, veličina i pozicija, otkrivaju vašu sudbinu.

Ako vam se mladezi nalaze na čelu, bili ste buntovnik u djetinjstvu. Također, vjeruje se da imate urođenu kreativnost i najbolje funkcionirate kada imate slobodu. Možda bi bilo super da se oprobate kao privatnik, da budete sam svoj gazda.

Ako imate mladež između obrva veoma ste harizmatični i energični. Ali, ostajete veoma zbunjeni kada se pred vama nalazi više opcija. Tvrdoglavi ste ali vas to dugo ne drži. 

Mladeži na usnama oktrivaju da se skloni problemima sa kilažom i to vas čini depresivnim. Volite romantiku i skloni ste da u jednom trenutku imate više partnera. 

Mladež na tjemenu znači da će vas pratiti sreća cijeloga života ali i ljubomora drugih. Nije ga lako uočiti osim kod ljudi bez kose. Nesreću može lako preokrenuti u sreću.

Mladež na bradi znači da imate sreća s nekretninama i simbolizira bogatstvo.

Mladež na prednjem dijelu vrata, govori da ćete možda imati neočekivanu sreću. Ako se mladeži nalaze na obje strane, možda imate nerazumnu ličnost. 

Mladezi na laktovima označavaju ljubav prema putovanjima, dok mladeži na podlaktici  označavaju ljude koji su pouzdani i štedljivi.

Ako imate mladež na bilo kojoj strani grudnog koša, možda ste lenja osoba koja voli da uživa u raskošnosti života.

Sve u svemu, simpatične tačkice po tijelu, treba redovno pratiti i pregledati. Svaku promjenu je potrebno prijaviti dermatologu. Kada su u pitanju navedena vjerovanja, bez truda i rada nema nekretnina, bogatstva i raskoša. Za ljubav i partnere, nismo sigurni…