Skip to main content

Upoznajte jedan od naljepših gradova u Bosni i Hercegovini

Grad na rijeci Uni, Bihać smatra se jednim od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. Pruža jedinstven spoj istoka i zapada, dašak orijentalne i austorugarske kulture, te prirodnog bogatstva koji ostavlja bez daha.

Privatni smještaj Bihać može se pronaći po veoma povoljnim cijenama. Za razliku od Sarajeva gdje smještaj u centru plaćate duplo, u Bihaću s druge strane može se pronaći od 30 eura apartman po jednoj noći.

Pored toga, dobra strana je što većinu toga možete obići pješice i ne trebate se previše zamarati sa parkingom i javnim prijevozom.

Uvjerite se u krajišku gostoljubivost i ljubaznost jer svi koji posjete ovaj grad imaju samo riječi hvale za njegove stanovnike.

Ono što posebno razlikuje Bihać od ostalih gradova jeste prirodna oaza koju pruža nestvarna rijeka Una u samom gradu. Dovoljno je samo da se prošetate uz oble rijeke ili sjednete u jedan od kafića koji su smješteni i uživate u istinskom prirodnom bogatstvu čuvene rijeke Une.

Prema legendama ovoga grada smatra se da ako se napijete vode na ovoj rijeci da ćete ostati u ovom gradu zauvijek.

Za sve ljubitelje mirnijeg života i zaljubljenike u prelijepe historijske znamenitosti onda je Bihać grad koji se mora posjetiti. Zasigurno spada u jedne od rijetskih gradova koji pružaju divne prirodne ljepote i znamenitosti u istom kraju.

Privatni smještaj Bihać po vrlo prihvatljivim cijenama

Kada planirate posjetu Bihaću prvi zadatak je pronaći smještaj koji je u centru ili dovoljno blizu centra. Cijene smještaja su vrlo pristupačnije u odnosu od drugih ” popularnijih” turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini.

U blizini centra možete pronaći privatni smještaj po cijenama od 15 eura pa nadalje. Važno je napomenuti da većina smještaja su novi, moderno uređeni sa svim potrebnim stvarima koje će olakšati odsjedanje u ovom gradu.

Naravno, nešto veće cijene noćenja su u hotelima. One se u prosjeku kreću od 50 eura pa sve do 100 eura po noći.

Svakako da se može pronaći privatni centar smješten u centru ili u blizini po veoma prihvatljivijim cijenama.

Blizu poznate bihaćke kapetanove kule postoje ponude od 15 eura do 20 eura po noćenju za jednu osobu. U istom krugu smješteni su mnogi hoteli i moteli. Naravno, cijene su još pristupačnije u zimskom periodu kada nema mnogo turista.

U slučaju da želite uštediti novac onda je ovo odlično vrijeme da posjetite Bihać po i više nego povoljnim cijenama smještaja.

Šta posjetiti u Bihaću?

Kada ste u gradu na rijeci Uni sigurnu želite znati koje su najbolje turističke lokacije koje vrijedi posjetiti. Kao što smo rekli na početku Bihać nudi u isto vrijeme dašak prirode i historije. Ono što morate posjetiti i smatra se jednim od najpopularnijih turističkih lokacija jeste Kapetanova kula. Smatra se da je izgrađena 1205. godine i bila je jedna od četiri kule koje su srušene.

Postoji legenda koja kaže da su Kapetanova kula i Bihać  spasili život tadašnjem ugarskom kralju Beli IV kojeg su do samih zidina gonili tatarski konjanici.

U znak zahvalnosti Bela IV proglasio je Bihać slobodnim gradom i naredio je  da se u kameno pročelje kule ukleše njegov simbol – crni gavran.

Osim čuvene kule, nepohodno je da posjetite crkvu svetog Ante Padovanskog koja se nalazi odmah prekoputa kule. 

Džamija Fethija je jedna od vjerskih građevina koje kriju zanimljivu priču. Prvobitno je bila crkva i izgrađena je polovinom 13. stoljeća.  Zvala se crkva svetog Antuna. Nakon dolaska Osmanlija na naše prostore ubrzo su ovu crkvu otkupili i pretvorili je u džamiju.

Ostale lokacije koje vrijedi posjetiti:

  • Muzej AVNOJ-a
  • Djevojka na Uni i Bihaćka gradska otoka
  • Stari grad Sokolac
  • Unske lađe
  • Japodski otoci
  • Kostelski buk
  • Štrbački buk

Bihać je s razlogom svrstan među najljepše bosanskohercegovačke gradove. Ukoliko niste posjetili ovaj grad od srca vam preporučujemo da isplanirate posjetu u skorije vrijeme.