Skip to main content

Najljepše sevdalinke na jednom mjestu – Divanhana predstavlja “Quarantine EP” (VIDEO)

Bosanskohercegovački bend Divanhana posljednjih nekoliko mjeseci prikuplja karantin izvedbe nekih od najljepših sevdalinki sa ovih prostora, te ih sada predstavlja kao “Quarantine EP”.

Bend je fantastičnim koncertom u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu krajem februara na velika vrata najavio početak nove koncertne turneje, no spriječen je usljed posljedica pandemije da je realizuje, što je svakako sudbina većine umjetnika širom Bosne i Hercegovine, regije, ali i svijeta.

Izdanje ovog veoma neobičnog muzičkog mozaika, snimljenog većinom u kućnoj atmosferi sa mobitelima, donosi osam numera, uglavnom sevdalinki, ali i autorskih pjesama pomenutog sastava.

“U 2020. godini svu našu dragu raju širom dunjaluka zadesio je ozbiljan haos, koji nas jedno izvjesno vrijeme distancira jedne od drugih te udalji od svih onih dragih mjesta gdje smo zajedno znali stvarati magiju. Shodno tome odlučili smo da, daškom sevdaha, unesemo barem mrvu svjetlosti u svakodnevno sivilo koje se spustilo među nas”, kažu iz benda.

najljepše sevdalinke na jednom mjestu
Najljepše sevdalinke na jednom mjestu

Divanhana će pomenuto izdanje promovisati i koncertno, gdje će upravo zvučnu sliku koju donosi karantin izdanje prenijeti na koncertne scene širom naše zemlje.

Prvi koncerti koje najavlju su već početkom novembra i to 4. novembra u Centru za kulturu u Travniku, nakon čega slijede koncerti 6. novembra u Živinicama, 7. novembra u Tuzli, 9. novembra u Žepču, 11. novembra u Banovićima, 12. novembra u Zavidovićima, 13. novembra u Konjicu, te mnogim drugim gradovima naše zemlje.

Svi koncerti će biti održani u skladu sa trenutnim epidemiološkim mjerama i preporukama koje nalaže Krizni štab.

Više informacija o daljim koncertnim aktivnostima benda možete pratiti na web stanici benda.