Skip to main content

Nedžad Imamović rođen je u Sarajevu 1948. godine, u porodici koja je uvijek njegovala tradicionalnu bosanskohercegovačku muziku.

Svirao je nekoliko instrumenata, a najviše i najduže bass gitaru.

Od početka 1970-ih nastupa kao vokalni solista, na festivalima i samostalno, te snima na desetine zapaženih ploča. 2020. godine preminuo je, a ukopan je na groblju Vlakovo.

nedžad imamović
Nedžad Imamović

Iz bogate biografije izdvojili smo 6 najljepših sevdalinki koje je Nedžad Imamović pjevao.

1. Zaim i Nedžad Imamović – Zora zori dan se bijeli

Nedžad je naslijedio Zaima Imamovića sa kojim je ostvario tek nekoliko zvaničnih saradnji, a jedna od tih je i saradnja u ,,Zora zori dan se bijeli”.

Ova numera našla se na broju jedan zajedničkog albuma Zaima i Nedžada Imamovića po nazivom ,,Stara staza”.

2. Bosno moja plemenita

Veliki hit sa kraja šezdesetih od Zaima Imamovića doživio je novo oživljenje u ratnim devedesetim kada je Nedžad uz promjenu aranžmana pjevao ,,Bosno moja plemenita”. Sa izvođenjem ove numere nastavio je Nedžad i u novom milenijunu.

3. Nedžad Imamović – Na put se spremam

Nešto stariji čitaoci sjećaju se 1975. godine i nove pjesme, tada tek u usponu Imamovića. Teret Zaim Imamovića srušio se na njegova leđa, ali sa pjesmom ,,Na put se spremam” potpuno je oduševio tadašnju javnost.

4. Nedžad Imamović – Stari most

Jedna od najljepših pjesama prošlog stoljeća iz predivnog Mostara, djelo je Imamovića. Još tada je Imamović spominjao da je na Starom Mostu čekao djevojke i da mu je tu prošla mladost.

Album ,,Igraj mi noćas” bio je jedan od najpopularnijih u karijeri Imamovića, a sa albuma se ističe upravo navedena numare.

5. Nedžad Imamović – Evo ovu rumen ružu

Doajen sevdalinke, sevdaha u Bosni i Hercegovini snimio je i ovu predivnu sevdalinku. Često je izvodio ovu numeru na svojim nastupima, a pamtimo je ponajviše na nastupu u Lisinkom u Zagrebu.

6. Sječaš li se draga prošloga ljeta

Prošlo je više 60 godina od kako je Zaim Imamović pjevao ovu sevdalinku, a danas po muzičkim takmičenjima je reprezent za pjevača sa odličnim vokalnim sposobnostima. Nedžad je ovu sevdalinku pjevao u posljednjih nekoliko godina, prilikom gostovanja na muzičkim i drugim tv stanicama.