Skip to main content

Zvijezda tjera mjeseca – malo drugačiji opis popularne sevdalinke

Koja Je Najbolja Turistička Agencija Na Balkanu?

Bosanska (a koja drugo?) sevdalinka, jedna od najomiljenijih. Pjevali su je mnogi, a snimili su je svi klasični interpreti žanra: Safet Isović, Silvana Armenulić, kasnije Nedžad Salković. Iza naizgled jednostavnog teksta, krije se pravi mali pjesnički biser — počevši od fantastičnog “zumiranja” u početnoj strofi: “Zvijezda tjera mjeseca / Za goru ga otjera / Za goricom vodica / Na vodici curica / Bijelo lice umiva.”

zvjezda tjera mjeseca - otpjevali su u duetu i safet isović i zaim imamović
Zvjezda tjera mjeseca – otpjevali su u duetu i Safet Isović i Zaim Imamović

Od najšireg mogućeg plana (vasione) do close up-a (lice djevojke) — u svega pet sedmeraca. Nadareni pjesnik (iz naroda?) u ovih nekoliko stihova poigrava se i sinestezijom: uzmicanje “Tame” (koju simbolizira mjesec) pred “Svjetlom” (koje simbolizira zvijezda, tj. “Sunce”) podcrtano je i glasovnom metaforom, u vidu aliteracija (učestalo ponavljanje tamnih r i v, ali još učestalije ponavljanje visokih, svijetlih cz i s) i asonanci (ponavljanje zatvorenih tamnih o i u, ali još učestalije ponavljanje otvorenih i svijetlih i i e).

Zvijezda tjera mjeseca

Zvijezda tjera mjeseca,

Zagoru ga zatjera,

za goricom vodica,

na vodici curica,

b’jelo lice umiva.


“Daj mi malo vodice

iz te b’jele ručice!”

“Ne dam, dragi, ni kapi,

nek’ ti duša iskapi,

zbog sinoćnje besjede!


Zbog sinoćnje besjede

i rumene jabuke.

Drugoj daješ rumene,

meni mladoj uvehle,

uvehla ti duša ta!”

Kao što su autori već napomenuli pjesmu “Zvjezda tjera mjeseca” su izvodile sve popularne sevdalije, a mi smo odlučili da vam predstavimo izvedbu Amre Helebić …

Behka I Ljuca – Ima I’ Jada Ko Kad Akšam Pada