Skip to main content

Redovni pregledi kod oftamologa očuvat će zdravlje vaše očiju

Oči su jedan od važnijih organa u našem organizmu uz ćiju pomoć možemo vidjeti svijet oko sebe. Mnogi zapostavljaju njegovu važnosti. Nažalost zbog nedovoljne brige i kontrole očiju mogu se razviti ozbiljnije bolesti.

Dolazimo do pitanja kako očuvati zdravlje očiju?

Osim redovnih pregleda kod oftamologa, zdravlje očiju se održava uz pravilnu ishranu, fizičke aktivnosti i odricanja štetnih poroka poput alkohola ili cigareta.

Mnogi imaju određenu dioptriju koja je danas sasvim normalna pojava. Postoje 4 vrst dioptrije a to su:

  1. Kratkovidnost
  2. Dalekovidnost
  3. Astigmatizam
  4. Staračka dalekovidnost

Ukoliko imate zamućen vid, škiljite, često naprežete oči, dvostruk vid i glavobolje onda se velike vjerovatnoće da imate dioptriju.

Neke osobe se jednostavno rode sa slabijim vidom, što u praksi nije ništa strašno. Odlazak kod ljekara i nošenje naočala olakšati će vam svakodnevni život.

Osim naočala, postoje opcije nošenja leća ali i lasersko skidanje dioptrije koje je sve češća opcija da se izoštri vid i da prestanete nositi nočale ili leće.

zdravlje očiju – kako ga očuvati ?

Zdravlje očiju je veoma bitno

U slučaju da nemate problema sa očima, uspostavljenu dioptriju to ne umanjuje važnost brige o njihovom zdravlju.

Povremene kontrole, zdrava prehrana velikim dijelom očuvat će zdravlje očiju ali i cjelokupnog organizma.

Iako većina problema sa vidom dolazi kako starimo time se ne isključuje potencijal nastanka očnih bolesti i kod mlađe životne dobi.

Najbolji način očuvanja zdravlja je zdrava ishrana. Konzumiranje raznovrsnog povrća i voća bogatog mineralima, masnim kiselinama i vitaminom C, A i E vaše oči će vam biti zahvalne.

Druge zdrave namirnice za oči

  • Zeleno lisnato povrće( kelj, raštika, špinat )
  • Jaja, grah i orašasti plodovi
  • Morski plodovi poput tune, skuše, srdele i lososa
  • Crveno meso i kamenice
  • Narandže i drugi citrusi

Poželjno je da što češće jedete sirovo voće i povrće kako bi u potpunosti iskoristili sve hranjive materije.

Osim spriječavanja mnogih bolesti oka, kontrolisana i zdrava prehrana spriječit će i nastanak drugih zdravstvenih problema.

Osim toga, ukoliko nemate vremena da svaki dan jedete zdrava jela možete uvesti suplemente koji će nadoknaditi potrebne vitamine i minerale.

zdravlje ociju

Nosite kvalitetne sunčane naočale

Posebno u 21. stoljeću kada su zrake Sunca sve jače i štetnije neophodno je nošenje kvalitetnih sunčanih naočala sa UV zaštitom.

Pretjerana izloženost Uv zrakama uzrokuje sivu mrenu i makularnu degeneraciju. Prilikom izbora sunčanih naočala poželjno je odabrati one sa 99 do 100 % UV zaštitom.

U današnje vrijeme izdvojiti novac za kvalitetne sunčane naočale trebalo bi biti na listi stvari koje je poželjno imati zbog očuvanja zdravlja.

Da li ste znali da konzumiranje cigareta uzrokuje pojavu sive mrene, makularne degeneracije i čak oštećenje očnog živca?

Osim mnogih drugih zdravstvenih rizika koje pušenje donosi, zdravlje oka može također biti ugroženo.

Računari štetno utječu na naše oči

Jedna od neizbježnih stvari danas je korištenje računara, talbeta, laptopa i drugih pamtenih uređaja. Više znanstvenih istraživanja i slučajeva dokazala su da pretjeran broj radnih sati za laptopm može ugroziti naš vid.

Ukoliko je vaš svakodnevni posao uključuje rad za računarom onda pokušajte slijediti pravilo 20 – 20 – 20.

Ova vježba se izvodi tako da svakih 20 minuta napravite pauzu u trajanju od 20 sekundi pogledajte u daljinu na udaljenosti od pola metra. Tako se opušta akomodacija koja je u naglom grču ( spazmu) zbog stalnog fiksiranja u istu tačku.

Također, ako ste u mogućnosti na poslu svaka 2 sata odvojite 10 minuta pauze od računara.

Osigurati dobru rasvjetu u vašem domu je još jedan savjet koji će pomoći da očuvate zdravlje očiju i tako ćete izbjeći nepoželjno naprezanje i škiljenje.

Dodatni savjet: Ukoliko koristite leće onda ih nosite samo u preporučenom vremenu. Kada ste kući nosite dioptrijske naočale. Na taj način izbjegavate oštećenja koja mogu s vremenom prozrokovati leće.